teisipäev, 10. oktoober 2006

Top 10

Tegin ühe pisikese ekperimendi...iseenda tundma õppimiseks...

Võtsin Internet Movie Data Base -st inimeste hääletatud top 250 filmid ja kopeerisin need exceli -faili. Valisin välja 30 parimat. Nendest kustutasin 10 kehvemat. Kui jäi järgi 20 parimat, siis hakkasin välja valima enda maitse järgi paremuse järejekorras top 10 -t.
Tulemus on selline:

1. Pianist (2002) - Polanski üllatus Oscar (kuigi mina just talle pöidlaid hoidsingi). Adrian Brody juudist pianistina fašistliku Saksamaa õudsate sündmuste keskel.
2. Sixth Sense (1999) - Bruce Willisega mõistusega kummitusfilm, mida ilmestab ka Toni Collette. Umbes samast ajast pärineb ka üks teine üli-hea kummitusfilm - The Others...
3. Vita è bella, La (1997) - Nägin seda Stockholmis rootsi keelsete subtiitritega. Kogu see kinoelamus oli igati meeldejääv. Ja kui osavalt oli seotud koomika ja traagika. Nutma ajas. Jällegi juudi-teema...
4. Silence of the Lambs (1991) - 5 põhi Oscarit - parim film, parim stsenaarium, parim nais ja mees peaosa, parim režissör. Vinge saavutus, seda on sutnud ka 6. kohal olev film. Jodie Foster ja Anthony Hopkins mängisid selle filmiga minu südamesse. Tõelised talendid koos! Ja kui põnev sisu!
5. Amadeus (1984) - Eluloofilmide eluloofilm. Kostüümid, muusika, ajalugu. Vapustav elamus!
6. One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) - Vaata 4. koha filmi selgitust. Lisaks veel Jack Nicholson ning hullud - üks mu meelisteemadest. Hullud tekitavad minus alati hirmu. Võibolla sellepärast, et lapsepõlves viis mu buss alati hullumaja juurest läbi kui ma "Linna" sõitsin...
7. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) - Kate Winslet, Kaufman ja Gondry omapärane lugu ja muidugi ka Tom Wilkinson. Tõeliselt huvitavate sisupööretega ebatavaline film. Samas, mingil kummalisel kombel kurb.
8. L.A. Confidential (1997) - Russell Crowe ja parim "politseifilm" mida eales olen näinud. Lisaks väga hästi värvidega loodud atmosfäär - sellised mahagoni moodi toonides.
9. Schindler's List (1993) - Jälle need juudid. Ma olen ise 1/16-ndik juut, ehk siis tavaline valge inimene nagu iga teine. Sakslased korjasid koonduslaagritesse neid, kes on vähemalt 1/4 juudid kui ma õieti mäletan. Ehk siis minu vanaisa oleks läinud...aga ikkagi puudutab see nende teema mind, vist natside inimlikkuse puudumise pärast. Maailm teab ja mäletab ju suuremaidki genotsiide, aga eks juutidest režissörid, nagu Spielberg ja Polanski on selle teema suutnud andekalt mõjuvaks muuta.
10. Some Like It Hot (1959) - Marilyn Monroe ja Lemmon/Curtin tandem. Vapustav - iga hetk, sest džassis on ainult tüdrukud...

Kummaline - siin polegi mu lemmikfilmid reas, kuigi eranditult kõik 10 on väga, väga head. Samas oli muidugi piiravaks teguriks ka see, et suuremat osa minu lemmikutest polnudki üldse IMDB tabelis. Tegelikult peakski püsti panema oma top 100 - saaks tabelite koostamise nälga maandatud...sellest siis varsti.

Kommentaare ei ole: