teisipäev, 15. mai 2007

Selle suve teatri - kaleidoskoop, ehk Top10

Kirjutasin välja, mis etendused sellel suvel eri Eestimaa paigus etendatakse. Tõmbasin maha need, mis eelmistest suvedest nähtud (näiteks Syrrealistid, mis minule väga meeldis). Järgi jäi 24 lavastust. Kuna nagunii elan siis juba Rootsis ning Eestisse satun heal juhul paaril korral, siis seadsin etendused paremusjärjekorda, ehk järjekorda, mis mind kõige rohkem huvitavad. Alates kümnendast siin on top 10, millest katsuks siis miskit rabada (kusjuures 1. koha pilet on juba taskus olemas - see on nii kuu(l)m:

10. EESTI ASI - MTÜ RAAAM. Jätkub Mart Kivastiku tähelend. Viimastest tema kirjutatud tükkidest on Põrgu wärk ja Külmetava kunstniku portree läinud mulle vägagi korda. Viimane, ehk Sõdur oli aga täielik pettumus. Lavastab seekord Ingomar Vihmar, kelle austajte hulka ma otseselt ei kuulu, kuid kunstnikutöö teeb Pille Jänes, kes on superhea! Mängivad: Tiit Sukk (Eesti Draamateater), Jan Uuspõld (Eesti Draamateater), Tõnu Oja (Eesti Draamateater), Elina Reinold, Ain Lutsepp (Eesti Draamateater), Egon Nuter, Kleer Maibaum.

09. JUVELIIRI POE EES - THEATRUM. Vanameister Lembit Petersoni lavastus, kus mängivad teiste pereliikmete seas ka esimene "ehtne" näitlejavõsukene, ehk Laura Peterson ning väimeespoiss Ott Aardam. Huvitav. Aga tegelikult peamiselt on ikka huvi selle lavastuse vastu sisu pärast - armastus ja abielu. Kuna seda peetakse ka mõtleva inimese teatritekstiks, siis palun mulle seda nänni!

08. SIRELIKASSID - UGALA. Peeter Tammearu lavastab läti päritolu teksti põhjal. Viimane kord, kui läti kirjaniku teksti sai nähtud, oli küll õudne pettumus - Endlas "Tumedad hirved". Kuid seekord on teised tegijad ning kammerlikult ainult 4 näitlejat - Luule Komissarov, Peeter Jürgens, Carita Vaikjärv ja Meelis Rämmeld. Ütlevad et samas kurb ja samas näljakas ning vaatajad pannakse istuma Ugala suurele lavale. Ahjaa, mis tähtsaim tükk pidavat olema eluline. Ilmselt tehtud minusuguse maitsele.

07. JUMALAEMA KIRIKU KELLAMEES - EMAJÕE SUVETEATER. Victor Hugo maailmakuulus lugu armastusest, kirest ja vihkamisest. Iidsete Toomkiriku varemete vahel rullub lahti keskaegne armastuslegend Urmas Lennuki, Andres Dvinjaninovi, Iir Hermeliini ja Ardo Ran Varrese käsitluses. Selle suve suurlavastuses osalevad: Laura Peterson, Hannes Kaljujärv, Veikko Täär, Jüri Lumiste, Leino Rei, Alo Kurvits, Indrek Apinis, Marko Mäesaar jpt. Midagi kommertsi kulub ka vahelduseks ära. Peale selle olen seni suutnud Emajõe Suveteatri projektidest näha ainult Frankenstein-i...ja see oli päris norm.

06. VARGAMÄE KUNINGRIIK - ENDLA / RAKVERE TEATER. Eelmisel suvel jäi see nägemata. Kuna Linnateatris on ära vaadatud 2. ja 4. osa. Ning viimastel aastatel on korralikult Tammsaaret loetud. Ja võin ennast pidada üheks suurimaks Tammsaare fänniks siinpool Uraale, siis selle lavastuse nägemata jätmine oleks patt. Lisaks veel Pille-Riin Purje pidev kiidulaul selle lavastuse kohta. Kindel värk, et see on hea tase. Lavastas Rohumaa ja kunstnik oli Aime Unt. Mõlemad on tegijad! Mängivad Märt Avandi, Madis Kalmet, Peeter Jakobi, Üllar Saaremäe, Sepo Seeman, Karin Tammaru, Ülle Lichtfeldt, Tarvo Sõmer, Toomas Suuman, Carmen Mikiver jne jne. Võimas asi vist!

05. VÕIMALIK KOHTUMINE - VANEMUINE. Juba mõte ise on paljulubav. Tegelikkuses ei kohtunud muusikamaailma kaks suurkuju – Johann Sebastian Bach ja Georg Friedrich Händel – mitte kunagi. Laval toimuv on näitekirjaniku fantaasia vili, ehkki kõik see oleks võinud ju ka Leipzigis 1747. aastal just täpselt niiviisi toimuda. Lavastas Raivo Trass ja mängivad viimasel ajal eriti eredalt särama löönud tähed - Aivar Tommingas ja Raivo E. Tamm. Lisaks veel vana hea Ao Peep. Muhu saarel parajalt romantiline kah.

04. KASSIRABAL... - JÕGEVA LINNA TEATER. Tegelikult on tegemist teatriga mis tegutseb juba üle 10 aasta...hmmmmm. Huvi selle lavastuse vastu lasub minu jaoks peamiselt Ines Aru õlgadel. Muidugi see, et on tegemist kolme sugupõlve naistega ja nende omavaheliste suhetega, see kõik on väga väga huvitav. Eriti kui need kaks ülejäänud naist on veel Ülle Lichtfeldt ja Luule Komissarov. Lavastajaks Ain Saviauk, kes on minu jaoks täiesti võõras nimi, aga seda põnevam.

03. PROFFET - ALBU VALLAVALITSUSE PROJEKTTEATER. Kolm aastat tagasi väljakäidud mõte lavastada Albu mõisa Kukenoosi viljakuivatis E.Vilde romaani “Prohvet Maltsvet” ainetel lavastus, realiseerub väga huvitava ja omanäolise teatriprojektiga “Proffet”. Etenduse lavastas Tallinna Linnateatri lavastaja Mart Koldits. Proffet lavastatakse ajaloolises viljakuivatis, kus 1861 aastal toimus Albu veresaun, mida oma romaanis kirjeldab ka Vilde. Mängivad: Märt Avandi (Endla), Bert Raudsep (Linnateater), Markus Luik (Vanemuine), Mihkel Kabel (Draamateater), Kristo Toots (Theatrum), Eva Klemets (Vanemuine) ja EMTA lavaka lõpukursuse tudengid: Martin Mill, Andres oja, Meelis Põdersoo, Ago Soots, Elina Pähklimängi ja Maria-Lee Liivak. Kunstnik on veel tagatipuks Pille Jänes. See on nii mahlakalt põnev nii sisu kui näitlejate pärast. Nii kahju, et ei saa piletit ette ära osta, sest ei tea ju veel täna, et millal õnnestub Eesti saada...ja vaatama pääsevad ainult 9 x 250 kiiremat inimest. Oi-oi-oi kui põnev!!!

02. KUNINGAS UBU - NO99. Maailmakuulus näidend, mille esietendus Pariisis 1896. aastal lõppes skandaaliga. Paljude meelest algas just siis moodsa teatri ja kunsti ajalugu. Eestis lavastati näidend 2006. aastal esmakordselt. Lavastajate Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi sõnul on tegemist kriitilise, kuid muusikalise lavastusega. Muusikalise kujunduse tegi Chalice, kes on ka peaosas. Teises peaosas astub üles Marika Vaarik. Lisaks osalevad Tambet Tuisk, Mirtel Pohla, Gert Raudsep, Jaak Prints, Kristjan Sarv, Inga Salurand, Andres Mähar, Risto Kübar, Sergo Vares ja Rasmus Kaljujärv. Kerge pettumus "minu jaoks", et Mäx enam seal ei mängi ja eelmisel aastal jäi see töö ja muude olude tõttu paraku nägemata. Igatahes ei kahtle, et tegemsit on millegi väga hea ja omapärasega.

01. RONK - LINNATEATER. Tabeli tipus on kes siis muu kui armas-kallis Linnateater.... Kindel garantii, et tegemist on millegiga, mis on minu meelt mööda. Kirjutajaks Gozzi, kes oli ka "Armastus kolme apelsini vastu" kirjanikuks. Maskid, Veneetsia, gondlid - põnev ja maagiline 18. sajand. Lavastajaks mui lemmik - Nüganen. Kunsnikeks Iir Hermeliin ja Rosita Raud. Tõlkis Anu Lamp. Mängivad: Argo Aadli, Alo Kõrve, Tõnn Lamp, Indrek Ojari, Ursula Ratasepp, Elisabet Tamm, Mart Toome, Veiko Tubin ja oma uues koduteatris teeb sedapuhku esimese tüki kaasa Priit Võigemast (eelnevalt ta ju selle maja lavadega tuttav). Igal juhul tundub, et Midagi mahlakat ja lõbusat ning sobivalt suvist on tulemas sellest komptist. Mõnus - pilet juba taskus ootamas!

Kommentaare ei ole: