neljapäev, 7. veebruar 2008

Viimase 10 aasta Eesti teatri top 100 (1998-2007) kohad 90-81

Eile alustatud projekt jätkub täna järgmiste, tsipa paremate etendustega, ehk kohad 90-81:

90. Oscar ja Roosamamma. Kirjad jumalale (Rakvere teater)
Osades: Ines Aru ja Üllar Saaremäe
Oscar on väike poiss, kes on haige ja suremas. Koos teda hooldava õe, Roosamammaga mängivad nad mängu, et poiss saaks lühikese "alles jäänud" ajaga teada-tunda elust, mis tal nägemata jääks... Kurb ja südamlik, raamatul baseeruv etendus, mis õnnestus näha Keila kultuurimajas. See, et Oscari rolli pidi mängima Dajan Ahmet, kes suri just enne kui etendus sai lavaküpseks andis kogu tükile täiesti uue dimensiooni. Läks hinge küll, kuid päris nutma ei ajanud. Kmuid Ines, ükskõik mis ta teeb, see on kulda väärt! Lavastuses ongi ainult 2 näitlejat ming see loob sellise intiimse jumalatundlik atmosfääri, nagu tõesti see kõige kõrgem kusagilt vaataks ja vastaks Oscarile.


89. Õnnetunne (Ugala)
Osades: Peeter Tammearu, Hilje Murel, Triinu Meriste
Seda sattusime nägema Sakala keskuses, kus pealtvaatajatest valdavas enamuses oli riigikogulased. Oli ju teemagi vastav. Peaminister, kõnede kirjutamine, meedia huvi ja muu selle juurde käiv. Mõnes mõttes komöödia kuid, mitte "väga" naljakas, seega kindlalt draama sugemetega, selline mõneski mõttes salongi-teater. Aga vahva oli Tammearu laval näha! Nad on minu meelest Nüganeniga hea paar. Ehk siis peamiselt lavastavad ja väga hästi lavastavad ja kui harva ise lavale ära eksivad, siis on nauditavad ning tõstavad kogu produktsiooni väärtust. Mitte Ugala tugevamate tükkide hulka kuuluv, kuid selline piisavalt hea "pühapäevameelelahutus"
88. Müügimehe surm (Draamateater)
Osades: Lembit Ulfsak, Mari Lill, Marhus Prangel, Tõnu Aav, Mait Malmsten, Ivo Uukkivi, Merle Palmiste, Elina Reinold
Kahtlemata oluline lavastus maailmateatri mõttes. Tegemist ju Arthur Miller-i klassikaga. Kui ma ei eksi, siis olen ka seda filmi näinud. Kuid selle tüki teeb täiesti eriliseks Lembit Ulfsaki mäng. Tegemist on ka muidu psühholoogilise teatriga ning väike saal annab selle piisava intiimsuse ja publikuläheduse. Suurel laval oleks see kõik kaugeks jäänud. Tugevad olid ka kõik kõrvalosalised, eriti Tõnu Aav ja Margus Prangel, kuid ka ema, ehk Mari Lill. Kurb ja hale hakkas luuserist isast, keś tegelikult ka oma pereliikmete elu on mõneski mõttes ära rikkunud. Kuid siiski mul oli temast kahju. Draaamateater on ka nautinud korraliku publikumenu selle tükiga. Lahe et rahvas ka muud peale palagani tahab näha!

87. Carmen (Estonia)
Osades: Jassi Zahharov, Vello Jürna
Üks vähestest kui mitte ainus ooper siin tabelis. Kuid Carmen on tõeliselt ilusa, hea ning juba ka pähe kulunud muusikaga maiuspala. Estonia teater on ka Zahharovi koduteater ja ka Jürna teeb vinget häält. Kuid kahtlemata on etenduse staar Carmen ise, kuid kahjuks ma ei mäleta, selle läti lauljatari nime, kes oli vapustav peaosas! Samuti oli kunstnikutöö super ning kogu õhtu suursugune. Carmen on üldse mu lemmikooper läbi ooperiajaloo. Estonia etendust vürtsitavad ka Claudia Sevtšenko Flamencio tantsud. Eriti üks tants, mis enne või pärast vaheaega on...see oli päris meisterlik!


86. Aarete saar (Ugala)
Osades: Priit Võigemast, Peeter Jürgens
Peeter Jürgens teeb järjekodselt superrolli. Ta oli kui valatud sinna! Kuid tore on alati näha ka Priit Võigemasti ning tema kursavendi Ugalast. Tõeline poiste tükk, kus ei puudu ei püssipaugud, ei suur seiklusvaim. Jaak Vaus on üks meie aja parimaid teatrikunstnikke ning esimesest reast seda kõike lähedalt vaadata oli tõeline nauding. Ka P. istus terve tüki pingi eesotsas, sest kõik oli niiiii põnev!


85. Gösta Berlingi saaga (Draamateater)
Osades: Kersti Kreismann, Tiit Sukk, Brita Vahuri, Maria Avdjuško, Pille Lukin, Kaie Mihkelson, Maria Klenskaja
Klassika, mis oma mastaapsususega ei taha eriti teatritükki ära mahtuda. Esmaklassilised näitlejad suudavad aga päästa nii palju. Tiit Sukk suure naistemehena ja need naised, tema seikluste radadel. Selles nagu polekski põhjamaa kargust, kuid kuidagi väga Rootsilikuna mõjus ta ikkagi. Meeldis ja oleks rohkemgi meeldinud, kui seda oleks tehtud kusagil mujal kui suures saalis - näiteks mõnes mõisas!Ja Brita Vahuri, Mihkel Kabel ning Mari-Liis Lill on Draamateatri häbiplekid. Aga võibolla lihtsalt liiga noored ja rabedad. Vahuri tegi tõsist osa, kuid endal nägu irvel, ei mingit hingestatust, ega usutavust. Kuid sellest kõigest negatiivsest hoolimata, mis selle lavastusega paratamatult kaasa tuli, oli see ikkagi ilus ja hea lavastus.


84. Ajujaht (Vanemuine)
Osades: Riho Kütsar, Indrek Taalmaa
Vanemuise väikse maja saalis vaadatud "õudusteater". Mis küll kahjuks eriliselt "õõva" ei tekitanud, kuid Taalmaa "arst" oli vapustav roll ning kogu teema üks mu lemmikžanre. Kahju et teatrites rohkem selliseid ei julgeta lavale tuua. Neil oleks kindlasti menu. Miks mitte lavastada mõni hulludega seotud õudukas "Hullumajas"????? See vast oleks elamus omaette!


83. Krabat (Ugala)
Osades: Hilje Murel Ott Aardam, Jaana Kukk, Aarne Soro, Meelis Rämmeld, Triinu Meriste, Tarvo Vridolin
Just natuke enne Vene draamateris külalisetendusena nähtud tükki, sai ka see raamat loetud Lapsepõlves oli see raamatukaas alati kuidagi eemaletõukav). Raamat on täiesti põhjendatult lastekirjanduse klassikaks tituleeritud. Ja ka lavastuses oli leitud huvitavaid kompnente, mida sisse tuua. Hilje Murel-i esimese vaatuse "Krabat" oli peajagu teise vaatuse Krabatist üle, palju ehtsam ja tegelikult etendus kohe algab nii hästi, et see on midagi erilist. Aarne Soro ilge nõiana oli ka kui rusikas silmaauku. Nüüd kus Võigemast on Ugalast läinud, on tema kahtlemata pretendent parimale Ugala meesnäitleja kohale - kuigi jah arvestusest peaks kõrvale jätma "vanameistrid" Jürgensi ja Tammearu.


82. Marilyn (Ugala)
Osades: Hilje Murel, Priit Võigemast, Triinu Meriste
Ugala suur muusikal oli minu jaoks kergeks pettumuseks. Sest ma ei saa tänase päevani üle sellest, miks Maria Soomets -a Marilyni rollis ei kasutatud. Murel jäi natuke nõrgaks. Kuid selle eest kogu show oli päris kirev ning laulud head ja tuntavad. Lugu Marilynist läbi tema abielude on vist originaalis Soomes välja lastud ja tundub nagu põhjamaterjal ei ole eriti tugev. Kuid järjekordselt head näitlejad tõstavad väärtust. Lauljatest küündisid muusikateatri tasemele ainult Priit Võigemast ja laulutrio - Maria Soomets, Jaana Kukk ning Kadri Lepp. Tulevikus soovitaks Ugalal ka külalisnäitlejaid/lauljaid kasutada selliste projektide puhul. Aga sellesse kümnendikku on mahtunud 3 erinevat Hilje Mureliga lavastust...ta vist muidu ikka meeldib mulle...


81. Pihlakavein (Draamateater)
Osades: Ita Ever, Kersi Kreismann, Mait Malmsten, Aksel Orav, Laine Mägi, Tõnu Aav, Mari Lill, Martin Veinmann, Ain Lutsepp
Kuigi fotol(selle foto leidmisega pidi keskmisest rohkem vaeva nägema) on Ülle Ulla, siis mina nägin versiooni, kus Ita õde mängis Kersti Kreismann. Vana hea lugu mõrvaritest vanamuttidest, kes vanu ja üksikuid mehi "heast südamest" teise ilma saadavad. Ikka ja jälle seda lavastatakse meil ja kindlasti samuti ka tulevikus. Kuid lugu ise on nii hea, et seda peab mingis versioonis ikka elu jooksul ära nägema. Arseenik ja vanad pitsid ning laibad laua all :)))

Kommentaare ei ole: