pühapäev, 24. veebruar 2008

Viimase 10 aasta Eesti teatri top 100 (1998-2007) kohad 40-31

Käes on TOP 40 !!!

40. Oliver (Smithbridge production)
Osades: Aivar Tommingas, Katrin Karisma, Ülle Kaljuste, Andrus Vaarik, Evelin Samuel, Mait Malmsten

Vahva tänavalaste muusikal, kus säravaid rolle jagus ka mitmetele headele Eesti näitlejatele. Eriliselt särast Aivar Tommingas tänavalaste petisest isafiguur Faginina. Muusika ilus, tootmisväärtused kõrged. Tase!


39. Meeletu (Linnateater)
Osades: Rain Simmul, Hele Kõre, Piret Kalda, Andres Ots, Allan Noormets, Marje Metsur, Bert Raudsep, Kalju Orro

Teada tuntud Tätte kõrge kvaliteet. Tätte ja 3 K-d, ehk Karusoo, Kivirähk ja Kivastik on viinud Eesti dramaturgia täiesti uutesse kõrgustesse. Meeletu on kui interaktiivne näitemäng, kus Simmuli tegelane seletab publikule "mis värk on". Hele Kõre on kui unistus, vaatajal tekibki küsimus mis on päriselt ja mis on Simmuli tegelase ettekujutus?! Väga haruldaselt hästi saavutatud dilemma, ma mõtlen just teatrilaudadel, raamatutes on teine asi. Kuid nii Simmul kui Kõre kui ka teised näitlevad väga hästi. Ainus, mis natinatikene häiris oli see, et ehk oleks saanud paarkümmend kolmkümmend minutit lühemalt, aga võibolla ma litsalt olin natuke liiga väsinud sellel päeval.


38. Naine mustas (Draamateater)
Osades: Ain Lutsepp, Tiit Sukk, Mirtel Pohla

Kui ma poleks seda tükki näinud 90-ndate alguses Soomes, kus oli kasutatud igasuguseid effekte rahva hirmutamiseks, nagu näiteks see, et kõik läks pimedaks ning järsku seisis "naine mustas" inimeste seas ja nii edasi ja nii edasi, siis oleks see tükk ilmsealt seal top 10 hulgas. Sellisena nagu Draamateater selle tegi, polnud otseselt tegemist õudukaga vaid lihtsalt väga hea põnevusdraamaga. Kuid mis sellest ikkagi erilise tegi oli Aini ja Tiidu mäng. See kohati psühholoogilisel pinnal hapralt kõndimine paistis nii hästi saali, et seda tahket õhku oleks võinud noaga lõigata. Aga jah, ehmatusi ja pinevust oleks võinud rohkem olla. Lavastaja ilmselt ei olnud tüki tasemel, ehk ei viitsinud mõelda efekte.


37. Väike õuduste pood (Draamateater)
Osades: Lembit Ulfsak, Mait Malmsten, Taavi Teplenkov, Kaire Vilgats, Kleer Maibaum, Jakko Maltis, Kelli Uustani

Lahe muusikal Draamateatri suures saalis. Vana hea teadatuntud film reetis küll sisu, kuid vastupidiselt 38. koha lavastusele oli siin effekte ja üllatusi lavastaja poolt riburadapidi kuni täiesti lõpuni välja. Vahva, põnev, hästi lauldud ja näideldud. Igati õnnestunud!


36. Nii see on (kui Teile nii näib) (Linnateater)
Osades: Anu Lamp, Elmo Nüganen, Anne Reemann, Rain Simmul, Indrek Sammul, Külli Teetamm, Roman Baskin, Elisabet Tamm

Šapirot on siin tabelis tulemas ka kõrgematel kohtadel. Ja kahtlemata kõik mida see mees puutub, muutub kullaks. Kuigi selles tükis seda tema tabalist psühholoogilist sügavust pole sellises annuses, mida ta tavaliselt pakub, on siin ikkagi vaatamist, kuulamist ja kaasaelamist küllaga. Commedia del arte-lik tükk, mis ma kujutan ette kõigile ei sobi. Kuid fantastilised näitlejad, täiesti fenomenaalne kunstnikutöö ja efektne lavastus no mis Sa hing veel ühelt teatriõhtult ootad! Vahva oli ka Elisabet Tamme konferansjee, see mõjus nii ehedalt, et oleks võinud arvata, et ta on palju - palju parem improvisaator kui seda ühes teises Linnateatri tükis tuli kahjuks tunnistada. Aga võibolla tal oli lihtsalt kehv päev tööpäev? Igal juhul siin ta säras! Aga Nüganen laval ja Anu Lamp tema partner...külmavärinad tulevad paljalt sellele mõtlemisel - vapustavalt hea!!!!


35. Õmblejannad (Draamateater)
Osades: Ain Lutsepp, Maria Avdjuško, Kersti Kreismann, Harriet Toompere, Külli Reinumägi, Ivo Uukkivi, Tõnu Mikiver

Juudi ja natsiteema on mulle alati hinge läinud. On see siis film, raamat või teater. Kahjuks teatris näeb seda harvem ning Õmblejannad murdis minu hinge seetõttu erilise hooga. Aga muidugi tegemist polnud ju ainult sellega. Sügavalt psühholoogiline ja mõtleva ning kaasaelama panev tükk! Lutsepp oli täiesti võrratu ning samuti ka kõik naised!


34. Et keegi mind valvaks (Linnateater)
Osades: Indrek Sammul, Rain Simmul, Argo Aadli

Iirlane, inglane ja ameeriklane istuvad ühes vangikongis. Milleks nii osavalt oli leitud Kõismäe torn. Oma ülesehituselt nii lihtne, kuid sisult sügav. Kolm meest, kõik. Sellepärast ehk ka karakterid joonistusid hästi välja ning igaüks nägi kes on kes. Muidugi sellises olukorras võib tekkida miljon ja üks dilemmat, kuid kindlasti on vaja ju selliseid harukordselt häid näitlejaid nagu Linnateater oskas välja valida, et kõik see vaatajani jõuaks. Vapustav elamus!


33. Toomas Nipernaadi (Ugala)
Osades: Priit Võigemast, Maria Soomets, Carita Vaikjärv, Jaana Kukk, Meelis Rämmeld, Karol Kuntsel, Leila Säälik

Ugala suvetükkidest kõige kõrgemal asetsev Toomas Nipernaadi oli ka minu jaoks see esimene nende suveteater. Võigemast oli kui loodud sellesse rolli, lisaks suvi ja hein ja kõik muu, mis tollel päeval oli. Ehk ilus ilm ja Tõnis Mägi, kes laulis ning kõige lõpus jagati veel Ugala Kuldõunad...ja muidugi sai mitu tükki ka TN.


32. Lesed (Rakvere teater)
Osades: Ülle Lichtfeldt, Ines Aru, Maarika Vaarik, Terje Pennie

Vinged naisnäitlejad säravad võidu! See oli selline hea maitse komöödia kus naerda sai tõesti palju ja pidevalt. Fantastiliselt hea tekst ja isegi kavaleht oli osavalt naljakas! Aga kõik taandub ikka vingele neljale naisnäitlejale, kes kõik eranditult on maailmaklass! Kusjuures enne seda tükki polnud mulle Ülle millegi positiivsega silma jäänud. See oli nagu tema lend tähtede sekka. See kuidas ta purjuspäi laua alt tahtis pugeda :))


31. Mesimees (Vanemuine)
Osades: Jan Uuspõld, Külliki Saldre, Aivar Tommingas, Merle Jääger, Karin Tammaru, Hannes Kaljujärv

Kolmekümne esimesel kohal on Vanemuise neljandaks parem tükk. Mäletan, et läks nii hinge, et nutsin. Sisu oli hea ja mäletan kuidas nii ootasin seda tükki ja kartsin et selle ootuse pärast olen ära rikkunud selle tüki enda jaoks, kuid tipptase kumas läbi ning ootused said isegi ületatud! Uuspõld oskab näidelda ja hästi, samuti on Külliki Saldre üks mu täiesti lemmikuid! Väga, väga hea näidend ja hästi lavale toodud!

Kommentaare ei ole: