esmaspäev, 10. märts 2008

Viimase 10 aasta Eesti teatri top 100 (1998-2007) kohad 20-11

Ongi kätte jõudnud need kõige magusamad kakskümmend kohta. Top 20 koosneb 8 Linnateatri tükist, 4 Ugala tükist, 2 Draamateatri ja 2 R.a.a.a.m-i tükki, lisaks veel etendused Rakvere teatrist, Vanemuisest ja paar projektiteatri etendust. 3 neist kõigist on muusikalid. Vähemalt kolm neist kaheskümnest on esietenduse saanud eelmisel sajandil. 6 tükis mängib Marko Matvere, 5 tükis Rain Simmul, 4 tükis Aarne Üksküla, Argo Aadli, Hele Kõre, Allan Noormets ja Maria Soomets. Kokku 9 tükis osalevad näitlejad lavaka 20. lennust. 7 lavastust on "suve-etendused". 3 etendust on lavastanud Elmo Nüganen. 9 etendust 20-st on etendunud mujal kui teatrimajades. 5 etendust olen näinud Linnateatri Põrgulavalt. 5 etenduse tekstid on kirjutanud venelased, 8 etenduse tekstid pärinevad eestlaste sulest ja ainult 4 etendust on tõlgitud inglise keelest, ülejäänud kolm pärinevad itaalia, hispaani ja soome keelselt põhjalt. 7 tükil on komöödia sugemeid kuid 10 neist võib kindlasti nimetada tõsiseks draamaks. Vähemalt 5 tükki võiks pidada klassikaks, kuigi kõik 20 on minu jaoks klassikud ja on ära teeninud aplausi ja seisvad ovatsioonid! Eestis tehakse ikka pagana head teatrit!!!!!!!!!!!!

20. Ronk (Linnateater)
Osades: Elisabet Tamm, Priit Võigemast, Argo Aadli, Indrek Ojari, Ursula Ratasepp, Alo Kõrve, Veiko Tubin, Mart Toome, Tõnn Lamp

Esimene asi, mis meenub seoses Rongaga on värvikad kõrvaltegelased. Priit Võigemast mitmes rollis, nii hobu, külanaine kui kloun, Veiko Tubin nii tuvi, kui eriti prillipapa tähtis kuju (tegelase nime kahjuks enam ei mäleta), kuid ka kõik ülejäänud. Ilusad kostüümid, uhked dekoratsioonid (suur laev). Ja tõesliselt koomiline tekst. Nii kahju, et ei taibanud lapsi kaasa võtta seda vaatama, sest see tõesti oleks neile väga meeldinud.

19. Tšapajev ja pustota (Linnateater)
Osades: Alo Kõrve, Rain Simmul, Andres Ots, Marko Matvere, Allan Noormets, Evelin Pang, Hele Kõre, Ago Roo, Argo Aadli

Uus mees teatris - Mart Koldits - ja nii vinge asjaga saab kohe hakkama. Tegemist on väga laiahaardelise ja raske tekstiga. Pelevin on selle kirjutanud ju raamatuks, mitte näidendiks ja Koldits on teinud sellest imelise vaatemängu. Sürr nagu ta on ja muidugi osalt nalju on võimatu teatrilavale tuua. Kuid ometigi on palju head ja paremat siin olemas. Kogu see reis läbi selle etenduse oli kui mingi imeline road-show. Kus mitmeid elemente kasutatud ning kunstnikutöö oli samuti vapustav...kui õieti mäletan, siis võitis ka teatriliidu aastapreemia. Haruldane ettevõtmine ja haruldane lavastus. Täiesti originaalne!

18. Evita (Vanemuine)
Osades: Siiri Sisask, Veikko Täär, Liisi Koikson, Kaire Vilgats, Aivar Toomingas, Tõnis Mägi, Lauri Liiv

Muusikaline maiuspala, mis kanti ette Tartu raekoja platsil. Väga uhked dekoratsioonid ja vapustav Webber-i muusika. Lauljad uskumatult head! Siiri Sisask on kindlasti kõige Evitaliku Eesti naislauljatest, kuigi Madonna -ni ta ei küündinud, rääkigu meedia mis iganes. Aga noh, on ka suur vahe...film ja lava on kaks täiesti ise asja. Ühe heli tehakse ju stuudios. Seega ei ühtki miinuspunkti kogu tükile. Liisi Koiksoni esitatud kurb ballaad on mu üks lemmikuid kogu Evita-s. Minu jaoks oli Aivar Tommingas tõeline avastus alles selles tükis muusikalitähena. Ja Vilgats, Liiv ja muud vingel tasemel nagu alati. Täär ehk ei oleks ainuke, kelle kallal nuriseda, aga kõige muu valguses ajas tema ka asja ära. Kui ma ei eksi, siis selle lavastas Tiit Ojasoo, kes sellel ajal oli veel alles üsna uus tegija. Väga värskete lähenemistega ja muidugi etenduse toimumiskoht andis palju juurde! Tütar käis kaks korda järjest vaatamas...tal sai sellest alguse üks tema fänlusperioode...ehk siis Evita ja Argentiina...

17. Sild (Linnateater)
Osades: Liina-Riin Olmaru, Jaan Tätte, Ene Järvis, Marje Metsur, Kalju Orro, Helene Vannari, Andres Ots, Rain Simmul

Käisin seda tükki vaatamas kursakaaslastega ning pärast tööd olin ma nii väsinud, et ma ei pannud üldse kokku, et teises vaatuses toimus kõik silla all, ehk siis surnute riigis. Vapustav tükk jälle Tätte poolt kirjutatud. Kuigi parim ta tükkidest asub 12.kohal, siis minu meelest on ta kindlasti koos Kivastikuga Eesti teatrikirjanik number 1. Samuti kiidaks kõiki osatäitjaid...Tätte ju ise astub ka üles omakirjutatud tükis. Kuid eriti vinged on Linnateatri 3 kuldset daami - Metsur, Vannari ja Järvis. Vapustav, lihtsalt vapustav ja täiesti arusaamatu, miks Linnateater rohkem lavastusi kavva ei võta, kus nende talenti ära kasutada. Aga Sild on tõeline pärl, samas nii lihtne, samas nii mitmetasandiline. Super!!!

16. Rongid siin enam ei... (Ugala)
Osades: Leila Säälik, Gert Raudsepp, Piret Simson, Peeter Jürgens, Erni Kask

Näidendivõistluse võidutöö toodid Ugalas lavale vapustavalt hästi. Kurva alatooniga lugu tänapäeva Eesti maakohast. Perekonnalugu, mis puudutab igaüht, kel vanemad või vanavanemad maal elavad või on elanud. Tõsiselt eluliselt soe ja kahtlemata nauditav, eriti Leila, Peetri ja Gerdi mängud. Erni Kask oli sellel ajal toores, kui ma seda tükki nägin, kuid kuna ta osa oli ka pere noorimat mängida, siis see "üle-mängimine" mitte ei häirinud, vaid natuke isegi sobis. Lindil on mul televersioon, kus hoopis Hilje Murel mängib Piret Simpsoni osa. Kuid teatris oli Piret, kes samuti pole just mu lemmiknäitleja, kuid see roll koos Onu Vanja rolliga jäävad tema tähelendudeks.

15. Chicago (Projektiteater)
Osades: Merle Palmiste, Maria Soomets, Marko Matvere, Mart Sander, Silvi Vrait, Erkki Otsmann

Tänaseks päevaks juba üle maailma tuntud muusikal, mis tänu Marko Matverele ikka tehtud sai. kuigi ameeriklasest lavastaja, kes alguses seda tegema tuli - lasi jalga. Ja jumal tänatud, et lasi, sest tulemus oli vapustav! Kuulan siiani tihti seda CD-d, mille kavaga kaasa sain. Eriti Vangla tango -t. Maria Soomets ja Merle Palmiste olid niiiiiii head!!!!! Ning veel kõigele lisaks Marko Matvere ise...Üks parimaid kooslusi, mida ma unistustes ette võin kujutada. Tundub, et nüüd Marko ka kui Ugalas on lavastamas käinud, siis ikka kasutab Maria-t oma tükkides. Aga nad kõik olid seal supertalendid. Silvi Vrait lõi sellist tantsu. Tantsud olid üldse paremad, kui tavaline "Jüri Nael"... Ja kogu see virrvarr ja vapustav eestindus! Uskumatu tase laulukaare all!

14. Külmetava kunstniku portree (R.A.A.A.M)
Osades: Henrik Toompere JR, Aarne Üksküla, Raimo Pass, Liina Vahtrik, Sulev Teppart

Nägin seda etendust Viinistu Katlamajas. Ning alles pärast Põrgu wärk-i, ehk siis minu jaoks oli teine tükk nagu originaal ja see selle jätk...kuigi tegelikult oli ju vastupidi. Selle tükiga tahaks esile tõsta lavastaja mitmekülgsust ja mitmeid huvitavaid lahendeid, mis on leitud koos kunstnikuga... see "Norra pilt" oli fantastiline!!! Ja kõik need "pildikesed" või misanstseenid. Näitlejad olid ka sellise kalikibriga, et enam paremaks minna ei saa - Aarne Üksküla - ükskõik mis ta teeb muutub kullaks. Samuti tundub võib öelda Liina Vahtrik -u kohta. Sest see kunstikriituku osa oli nii mahlakalt koomiline, et ma ei saanud naeru pidama ja kõõksusin mis kole. Ja tekst vajab ikka palju taustauuringuid ja teadmisi. Täiesti uus tase eesti teatritekstides! Lindistatud teatriõhtus oli Vahtiku osas Püssa, kes minu meelest ei ole üldse selle rolli vääriline, olles näinud Liinat seda tegemas...see oli nagu lisaväärtus!

13. Onu Vanja (Ugala)
Osades: Jaan Rekkor, Piret Simpson, Peeter Tammearu, Andres Noormets, Leila Säälik, Anne Valge, Karol Kuntsel

Kaarin Raid -i lavastatud tükile Olustvere lossis, jäime me hiljaks, ehk sisenesime koos näitlejatega. Kogu see Olustveres käimine oli üks sürr elamus, kuid kogu seda seiklust kroonis muidugi etendus ise. Mis oli väga hea ja uskumatu, kui palju andis kõik see hõng seal asjale juurde. Vaheajal Jaana Kukk laulmas vene romansse ja kohvikus sai süüa pelmeene...Maria Soomets, Peeter Tammearu, Jaan Rekkor ja kõik muud olid seal tippvormis. Täiesti eriline õdus õhtu, täiesti erilises kohas! Lisaks eri vaatused toimusid eri kohtades ja see andis mingi sellise erilisuse kogu tükile. Tagatoas olla meeldis veel eriti!
Sellest etendusest sai hea jätku Järelmäng, mida Soomets ja Tammearu esitasid kahekesi ning on juba esinenud käesolevas tabelis. Samuti meeldisid väga kostüümid!


12. Palju õnne argipäevaks (Linnateater)
Osades: Anu Lamp, Piret Kalda, Marko Matvere, Jaan Tätte

Tätte kõrgeimal kohal olev tükk on vapustavalt originaalne, naljakas ja huvitav oma lihtsuses. See, et naine toob oma reisilt suveniiritks koju kaasa teise mehe. See idee on ju situatsioonikomöödiaks lausa geniaalne! Muidugi kõik neli mängivad ka nii vapustavalt, et no kohe midagi pole öelda. Anu Lamp on nii vapustav ja samuti Matvere. Mömm-mehena, kes kardab öösel üks magada ja peab sellepärast Tätte tegelaskuju kaissu ronima...ma naersin nii et silmad märjad. Ja Piret Kalda, pealetükkiva naabrinnana. Nii lahe!

11. Vampiiride tants, ehk Tanz der Vampire (Projektiteater)
Osades: Kaire Vilgats; Marko Matvere; Nele-Liis Vaiksoo; Jassi Zahharov; Katrin Karisma; Bert Pringi; Lauri Liiv; Koit Toome

Siiani minu jaoks ületamatuks jäänud muusikal. Kõige lähemale ehk küündib Estonias kunagi ammu-ammu nähtud Viiuldaja katusel Jüri Krjukoviga. Ja ehk ka siin mõned kohad allpool platseeruvad Chicago ja Evita. Kuid hetke tõsiasi on see, et seda muusikali ületada....ma ei näe, et see oleks võimalik. Polanski filmil baseeruv lugu vampiiridest ja armastusest. Mida kõigele lisaks kroonivad sellised laulud nagu Jassi Zahharovi ning Nele-Liis Vaiksoon esitatud duett - Öölaps ja Kaire Vilgatsi ja Marko Matvere surnute duett ja kindlasti ka Toome ja Gurjevi "Just sellisel päeval". Samuti Jassi soolo, kus ta loetleb aasta-arve...uhhh, külmavärinad tulevad, kui mõelda kui hea see oli! Jumal tänatud, et see on videokassetil olemas...ETV tegi kokkuvõtva etenduse, kus vahele on miksitud ka lavatagust sabinat. Kuid see make-up, muusika ja Pringi Toome tantsuduett ning kõik muu, see on maagiline!!! Kui ma ei eksi, siis siit sai alguse ka Matvere muusikalitähe karjäär...ja Jassi tuli minu teadvusse selle etendusega...samuti ju ka paljud teised...ja muusikalibuum läks minu meelest selle etendusega alles tõeliselt lahti. Ja lavastajaks polnud keegi muu kui Ivo Eensalu. See on tema tippsaavutus ning kahtlemata väga vinge selline! Kas poleks aeg muu "õudus-muusikal" ette võtta? Näiteks Sweeney Todd???

Kommentaare ei ole: