teisipäev, 22. aprill 2008

Eurovisioon 2008

Korraldasime täna terve perega kodus tänavuste eurolaulude kuulamise ja hindamise. Eurovisioonini on jäänud ju vähem kui kuu aega ning pean tunnistama, et siiani polnudki kuulnud peale meie kahe kodumaa - Eesti ja Rootsi esindajate ühtki teist laulu.

Osalevaid riike on tervelt 43 ning ega ausalt öelda mingeid muusikalisi vapustusi see üritus ei paku. Tegemist on ju show-de võistlusega, mitte laulude võistlusega ning argumenteeritult võib ka ju võtta, et ega laulud ei suudagi ilma lauljateteta omavahel võistelda. Ehk põhimõtteliselt on see üks mõtetu värk mida igal aastal on ikka tore jälgida ning "omadele" pöialt hoida.

Kui lugeda internetist ja muudest meediaväljunditest, siis tundub, et suur eelsoosik on Rootsi. Kuid nagu kõik teavad, ei loe eelsoosikuna olemine mitte kui midagi. Millal viimati võitis see riik, mida kuu aega ette arvati?

Selleaastane hääletusprotsess on natuke segane kuid loomulikult ei midagi üleloomulikku. Enne finaali peetakse kaks eelvooru. Eesti esineb neist esimeses, ehk 20.mail, kolmandana. Teine eelvoor toimub 22.mail ja finaal nagu ikka laupäeval 24.mail. Hääletusest saavad osa võtta ainult selles eelvoorus osalevad riigid ning lisaks loositakse kaks riiki neljast suurest (Inglismaa, Saksamaa, Hispaania ja Prantsusmaa) ja lisaks loositakse kas korraldajamaa Serbia osaleb loosimises. Edasi saab mõlemast eelvoorust 9 laulu hääletuse põhjal ning lisaks üks laul, mis back-up žüriilt on saanud kõige rohkem hääli, kuid mis ei ole selle 9 - häälte põhjal finaali saanud laulu hulgas. Ehk siis mõlemast eelvoorust saab edasi 10 laulu, lisaks neile 4 suurriiki ja korraldajamaa. Kokku on seega finaalis 25 laulu. Finaalis annavad hääli ka kõik eelvoorudes osalenud riigid.

Meie pere hinnangul saavad esimesest eelvoorust edasi:
Eesti, Iiri, Belgia, Poola, Moldova, Andorra, Soome, Rumeenia, Iisrael ja Kreeka

Teisest eelvoorust:
Rootsi, Tšehhi, Bulgaaria, Island, Taani, Ungari, Türgi, Albaania, Šveits ja Gruusia.

Otse finaalis on:
Inglismaa, Hispaania, Saksamaa, Prantsusmaa ja Serbia.

Eks ta üks utoopiline unistus on, et eelvoorudest ükski endistest Jugoslaavia osadest ja jubedalt inglise keelt väänavad slaavi riigid (eelkõige Venemaa) edasi ei pääse...

Jättes kõrvale Eesti, mis on loomulikult meie lemmik ning Rootsi, kellele me siin Rootsis elades häält anda ei saa, osutus meie pere TOP 3 järgnevaks:

3. koht ehk Pronks:
IIRIMAA


2.koht ehk Hõbe:
TŠEHHI


Ja VÕITJA:
SAKSAMAA


Lisaks need tegelikult enim hääli saanud laulud
EESTI


ROOTSI

Kommentaare ei ole: