esmaspäev, 29. detsember 2008

Imelaps - Estonia teater


Üllatus-üllatus, aga kõige paremaks selle jõulu lasteetenduseks osutus üks pisitilluke lastemuusikal Estonia teatri kammersaalis - Imelaps. Nii muinasjutulist ja vahvalt "lapsevanematele õpetlikku" lugu poleks osanud oodata ühelt jõuluetenduselt. Ja muidugi väga suureks komponendiks oli ka Piret Rips-i imeilus muusika. Just lastemuusikalile sobilik.

Näitlejatest säras kõige eredamalt Helgi Sallo. Tal on kohe selline oskus panna kogu lava särama oma kohalolekuga. Kepsutas ja hüppas baleriini-hüppeid nagu mõni 17 aastane. Ta on kuidagi sellise imearmsa vanaemaliku olemisega ka, mis siis sellest, et etenduses oli ta hoopis nö. "negatiivne tegelane" :)

Väga lootustandev on alles EMTAs õppiv Arete Teemets...jah, seesama lapsest peale juba lauluvõistluseid võitnud tütarlaps, kes naabritüdruku rollis säras oma fantastilise häälega. Näitlemisoskuseid ehk on vaja natuke harjutada, aga temalgi on selline eriline sära ja positiivne energia, mis lavalt saali voolab. Täiesti fenomenaalne...ning muidugi see hääl.... see on midagi erilist! Sellest tüdrukust tuleb veel midagi "suurt"!!!

Väga lahedad olid ka ema ja isa, kuigi jäid kõvasti "vanaema" varju ning kogu poistekamp - igati rõõmsameelne ja lõbus ja vahva. Pöialpoiss/Une-Mati Mati oli kuidagi nõksu võrra liiga naiselik... ja sellest ma ei saanud aru...aga ju siis millegipärast oli nii vaja. Tema kostüüm oli uhke, aga meenutas liiga palju Exupery "Väikest printsi". Üldse, mu vana kooliõde Liina Keevallik, kes sellele tüki kunstnikuks oli... ma ei saanud hästi tema ruumilahendusest aru. See kõik oli liiga "haldjalik". Aga tüki sisu polnud ju sellega seotud. Ei tea, võibolla ma lihtsalt ei mõistnud :) Samas tema "hiigelsuured lapsevankrid" olid küll väga lahe leid ning andis etendusele koomilist põhja juurde :)))

Lugu ise räägib sellest, kuidas vanemad oma lapsi poputavad ning tahavad neist "imelapsi" kasvatada. Tihti veel sellise hinnaga, et laps jääb oma lapsepõlvest ilma! See on sisulises mõttes kindlasti nii mõnegi "kapsaaeda"....eriti vaadates neid lapsevanemaid, kes mingi ülehoolitseva käitumisega ka saalis oma lapsi ette pinkidele vaatama sättisid. Nii mõnigi tundus natuke "liiga" hoolitsev :)
Kuid eks mõnes mõttes ju iga lapsevanem soovib, et tema laps oleks "eriline", iseasi siis kui suure stressi sellega lapsele peale surutakse. See ehk eristabki meid lapsevanemaid. Hmmm...ma arvan, et ega ma isegi "patust PÄRIS puhas ei ole" :))) Aga kas meist keegi on?

Hmmm....niiet isegi mõtlemapanev oli see "minimuusikal". Kokkuvõttes oli tegemist ikka nii meid vanemaid kui ka lapsi väga rõõmustanud tükiga. Lahe oli, et nad seal niimoodi rahva vahelt edasi-tagasi saalisid...me istusime vahekäigu kõrval ning lapsed said lähedalt vaadata nende näitlejate ilmeid ja mängulusti. Ja kõigele lisaks Tatjana Järvi liikumisseaded olid ka mõnusalt "vahvad"... eriti mis puudutas vanaema :)) Eraldi peab ka ära märkima selle...nii tore, et Imelapse lavastaja - Garmen Tabor on võetud Estoniasse tööle näitejuhiks. See annab lootust ka tulevikus selliste mõnusate elamuste leidmise Estoniast!

Hinnang: 4+ (kõige suurem puudus oligi see, et etendus oli nii lühike :) kõigest 45 minutit. Isegi mu 2 aastane ei saanud aru, et kas juba läbi :) Ja see on ju hea märk. Laule oli ka nii vähe, kuid need vähesed olid kõik üks vahvam kui teine! Ja sõnad ning naljad...ma pidevalt naersin BRAAAAVOOOO Leelo Tungal!!!!! Lõpuks ei saanud küll aru, et miks aplaus nii lühikeseks jäi...aga ju see on laste asi...ei viitsi nii pikalt plaksutada :) Ma oleks küll veel tahtnud paar korda nad lavale tagasi plaksutada :) Nii hea oli kõik see kokku!)

Tekst etenduse kodulehelt:

IMELAPS
Piret Ripsi ja Leelo Tungla minimuusikal lastele
Muusikaline juht: Mihhail Gerts
Lavastaja: Garmen Tabor
Kunstnik: Liina Keevallik
Valguskunstnik: Airi Eras
Liikumisjuht: Tatjana Järvi
Esietendus 7. detsembril 2008 Rahvusooper Estonia kammersaalis
Kestus 45 minutit

Uus minimuusikal „Imelaps“ on lõbus etendus, milles jagub naeru ja lusti nii suurtele kui väikestele. Lugu paneb mõtlema ka sellele, kas lapsed peavad vanemate täitumata jäänud unistused enda kanda võtma ja mis on selle hind…

„Endine imelaps päästab lapsed ära vanemate painavatest unistustest, sest ilusad täituvad ükskord nagunii.“ (Garmen Tabor, lavastaja)

Piret Ripsi ja Leelo Tungla ühistöö viljad peaksid olema tuttavad kõigile lastelaulusõpradele. Nende sulest on valminud mitmed kõrgelt hinnatud lastelaulud. 2003. aastal tuli konkursi „Lastelaul 2003“ võitjaks „Hirmud“ (viis Piret Rips ja sõnad Leelo Tungal). Teise koha pälvis samade autorite lugu „Maasikamuusika“. Garmen Tabor on Estonias üles astunud A. H. Tammsaare draama „Juudit“ nimiosas. Detsembris lavastuv muusikal on aga tema lavastajadebüüt Rahvusooperis.

Jõuluaeg on imeline,
lapsepõlv on lahe aeg.
Iga laps on väike ime –
olgu tütar, olgu poeg!

Vaata etenduse videot.

Kommentaare ei ole: