laupäev, 13. detsember 2008

Lõpuks ometi jälle Eestis!

Peaaegu 2 kuine vahe kodust eemal olemiseks on liig mis liig! Ma olen ikka niiii patrioot ning Eestit armastav inimene, et sellised pikad pausid mõjuvad täiesti füüsiliselt... psüühilisusest rääkimata :) Ja kui hea on jälle kodus olla!!!

Esimese asjana, mis laevalt maha sõites olin sunnitud tegema...oli sõit kummivahetusfirmasse ja autole talvekummid alla, enne kui politseile vahele jään või siis mööda "jõuludeks lubatud" lumist teed mõnesse teatrisse sõites koos autoga liugu lasen....nagu eelmisel aastal Endlast ühel õhtul koju sõites...sellel aastal enam seda närvipinget ei taha. Tookord läks ju veel hästi. Kraavi ei olnud ja saatuslikult postide vahelt läks auto läbi.

Kuid pärast kohustusi ju loomulikult lõbu. Ehk kui kummid vahetatud ning toidupoes käidud, sõitsime linnapoole tagasi, ehk täpsemalt rahvusraamatukogusse. Kus täna just sobivasti veel viimast päeva "kirjastuste suurmüük". Kuigi ega sellel üritusel enam sama maitset ei ole nagu "vanasti", kui nad alustasid nende "suurmüükidega". Sellel ajal oli ikka tunduvalt tunda hinnavahet raamatupoodidega. Nüüd aga on vaid mõned raamatud ja mõned kirjastused, kellelt on üldse "Apollo kuldkliendina" (sealt saab ju iga raamatu pealt 10% alla) sealt midagi mõtet osta. Kuid midagi siiski - Näiteks Doris Kareva uus luulekogu DEKA, mis oli Apollo alghinnaga võrreldes lausa 80 krooni odavam! Lisaks oleks Kareva tund aega hiljem ka autogramme jaganud...aga mul ju lapsed autos ootamas ning ma ei saanud neid seal nii kaua piinata. Niigi läks ju kaua. Aga raamat on mul nüüd siis laual ja ma juba piilusin sinna. Minu meelest algab kogu ideaalse luuletusega "Intro":

Tere. Tulin tagaukse kaudu.
Ega palju öelda ole mul.
Tulin, kandes kaasas oma laulu -
noor ja lootustandev. Aga hull.

Rohkem veel kui minu enda häbi,
painab meie aja häbi mind.
Kui ma tulin tagahoovist läbi,
nägin mõnda, millest tardus hing.

(1976)

Oi kuidas ma armastan selle naise ajusid. Ta justkui tunneks kus on mul need tundeniidid ning mängib nendega just nii, nagu "minule" meeldib, et ta seda teeb. Vapustav, vapustav inimene... Eesti Luulekuninganna.

Aga sellele maiuspalale lisaks rändas minuga kaasa ka Eesti Raamatu "Nüüdisromaani" - sarjast paar raamatut, sest need on raamatupoes ülikallid, aga seal müügis olid 35-65% odavamad.

Ohhh... ja muidugi veel lasteraamatuid ja muid jõulukinkideks sobivaid...ja uus Rein Raud (Vend) ja Kivirähk-i uus Näidendite raamat. Seal on tegelikult kõik juba tuttavad lood, peale uue "Ingel, Ingel vii mind taeva", aga ka see on mul teatrikavas veebruarikuus. Ja teistehulgas ka see vapustavalt lahe, raadiokuuldemänguna tuttav: "Üks udune päev". Tal on ikka nii hea huumorisoon! Mul tuleb alati muie näole, kui ma mõtlen sellele "Salme Reegi" loole :)

Kui ma siis sealt välja tormasin, hõikas veel Maughami raamatute müüja: "Noormees! Noormees! ...see Kogutud lühijuttude teine osa tuuakse 15 minutiu pärast!"...naljakas, aga ma olen nüüdseks siis juba nii vana, et mulle mõjub komplimendina, kui keegi kutsub mind "noormeheks" :))) Uskumatu! Aga ootama jääma ma kahjuks ei saanud...ikka nende autos ootavate laste pärast. Aga eks muidugi Apollost saab ju seda ka hiljem osta. Peabki nagunii minema Kersti Kreismanni raamatule järele, sest see oli just üks neid "tavahindadega" raamatuid sellel suurmüügil. Ja tahaks ka veel Eesti Jõulumuinasjuttude raamatut, mis kirjastusel pidavat lõpuni väljamüüdud olema...aga mõnedes raamatupoodides pidavat veel mõned olema...

Ja paari päeva pärast saab jälle teatrisse ka... nii lahe on kodus olla! Igal pool ümberringi on eesti teater, eesti kirjandus, eesti tv, eesti ajalehed/ajakirjad, eesti muusika, eesti kino, eesti keel... milline luksus :)

Kommentaare ei ole: