pühapäev, 11. jaanuar 2009

The Spirit (USA 2008)


Ühel külmal ja kõledal jaanuariõhtul käisime K-ga kinos. Teadsin, et see pole K jaoks "vaadatav" ja hoiatasin teda ka korduvalt. Kuid koosolemise hetked on ju kallid ning ta otsustas ikkagi minuga kaasa tulla.

Frank Miller ja tema ülestiliseeritud maailm, kus ei saa aru, millal lõpeb animatsioon ning kus kohast algab film või on see nüüd vastupidi... Tema eelmise, ehk esimese filmiga - Sin City, sai juba tuttavaks käekirjaga, millist oodata The Spiriti puhul. Ja eks need kes seda sealt otsima läksid ei pidanud ka pettuma. Ainuke viga, et sisu oli filmil täiesti olematu. Kahjuks. Ning mõtteta filmi, ei päästa ka vinge stiil, kuigi eks ta andis siis vähemalt põhjust see jamps lõpuni vaadata.

Sisulises mõttes oli võtmeisikuks paha Octopus (Samuel L. Jackson), kes tahaks olla jumal ning on ka natuke seda "jumala kätt" katsetanud nii ühe kui teise peal. Ka Spirit (Gabriel Macht), oleks surnud, kui Octopus poleks temast pool-surematut teinud. Filmi kaks parimat stseeni minu meelest ongi üleval fotol olev "peaga jala" demonstreerimine käsilastele ning natside-stseen. Kuigi ega päriselt ei saagi aru, et kes see Silken Floss (Scarlett Johansson) on, kas käsilane või kes? Igatahes kõik ajavad taga Heraklese valgust, teiste hulgas ka Spiriti lapsepõlvepruut Sand Saref (Eva Mendes). Ja need mõttetud stseenid, kus Octopus ja Spirit omavahel kaklevad, kui kumbki surma ei saa, ega võigi saada...see kõik tundub kuidagi mingil hetkel väsitav ja tobe.

Lund sadas ka filmis pidevalt ning otseselt sellest "jaanuari-kõledusest" kinosaalis pakku ei saanudki :) Soovitada ei julge küll kellelegi...kui ehk koomiksi-filmide austajatele ning nendele, kes sellistest huvitavate visuaalsete tehnikate kasutamisest kaifi saavad. Sisukust või head lugu otsida sellest filmist küll erilist mõtet pole. Kõik see vähenegi sisu on juba kordi ja kordi varem jutustatud. Kuid "peaga jalg" oli küll lahe...ma itsitasin pikalt :)

Hinnang: 2+ (nagu juba ütlesin, ei meeldinud see film mulle, kuid pakkus visuaalset naudingut just tehnilises mõttes. Samas näitlejad olid ka ok ja eks kohatine ettearvamatus pani ikkagi lõpuni vaatama kogu seda jampsi. Ja muidugi tehti ikka nii, et järge oleks suure populaarsuse korral ka võimalik teha... Sin city-l ongi ju juba 2. ning 3. osa tulekul...Ja põhimõtteliselt väga sarnane ongi Spirit selle Sin city filmiga. Ainult, et Sin city-s olid Mickey Rourke ja Bruce Willis ja terve rida noori Hollywood-i iludusi ja see oli üldse toona originaalne.)

Trailer:

Kommentaare ei ole: