laupäev, 9. mai 2009

Kolm meest paadis (koerast rääkimata) - Ugala


Vana hea Jerome K. Jerome-i klassik, kus kolm inglise härrasmeest võtavad ette paadimatka Thames-i jõel. Ma pole küll raamatut ise lugenud, kuid vaadates seda tükki tekkis küll mõte, et peaks ta riiulitest üles otsima. Hästi muhe ja vahva tekst oli. Härrased kõnelesidki omavahel justkui anekdootidega :) Üks mis meelde jäi ning mida peaks ise ka kasutama: "Ta pidas oma 29 sünnipäeva 20. aastapäeva" :)))


Lavastusena mõjus see justkui mõni lapsepõlves (80ndatel) vaatamas käidud etendus. Kõik oli kuidagi muhe, mahe ning hästi sõbralik. Lavastaja Titov on loonud koostöös kunstnik Vaus-iga (olen viimastel aastatel tähele pannud, et ta on üks mu lemmikuid teatrikunstnikke!!! Alati kuidagi mõnusalt palju ning hästi konstrueeritud ning kontseptuaalne) sellise lavast mõned cm-d natuke kõrgemal pöörlevale "pöördlavale" pisikese mängumaa. Muidugi toimub tegevus ka selle ümber, kuid sellel pöördlaval asub "paat", mis on jõusõidu keskmeks. Samuti kui paadi ääred on alla lastud on seal kohvikulaud toolidega...


Kuid tüki panevad elama kolm Ugala "härrasmees" (puuduks justkui Arvo Raimo...aga see on ju "kolm meest paadis", mitte "neli" :)) Koerast küll rääkimata, kuid Ugala "maestro" Peeter Konovalov on valge portselankoerana klaveri taga. Tegemist on tegelikult "muusikalise" lavastusega, mis iseenesest tuli justkui üllatuna... ma mõtlen, et laule oli niivõrd palju. Kuid mehed peavad ju viisi hästi, eriti Margus Vaher, aga Mägi ka... no ja muidugi Jürgens ka, kuigi tema lauluoskuses, mis jääb tsipa teistele alla, teeb ta kuhjaga tasa oma ilmete ning muu dramaatilisusega, niiet ainsa spontaanse aplausi publiku seast oma prantsuse-itaaliakeelsele segalaulule teeniski just tema.
Ma olen Peeter Jürgensi suur austaja ja ma pole sellest teinud kunagi saladust. Ta on nii armas ja nunnu ja superhea näitleja ning justkui "ideaalvanaisa" mõõtu :))) Lisaks tema koomiline anne on täiesti omaette klass! Kõik need "hapud" ilmed ja nurisemised ja rõõmsad pilgud mis tema mängu juurde käivad on lavale nii hästi sobivad. Tema karakterid lähevad mulle alati hinge ja südamesse. Ma olen nõus tükki minema vaatama llihtsalt sellepärast, et seal osaleb Peeter Jürgens :) Kuigi selles tükis oli ju tegemist trio-ga, ehk Arvi Mägi ja Margus Vaher oma enda karkaterite ning mänguga täiendavad väga hästi seda etendust. Briti härrasmeestena tundusid nad kõik väga ehtsad.
Unustada ei tohi ka noort näitlejat Andres Oja, kes "teeb kõiki ülejäänud rolle" :) Eriti lahedad olid tema "kiil" ja "pilveke" :))) aga muidugi kõik need vanamehed suuremate ja väiksemate ninadega; pikemad ja lühemad :)
Stseenidest jäid kõige paremini meelde munapraadimine, kala-restorani seinal ja see juba mainitud itaalia-prantsus lauluke :)))
Hinnang: 3+ (Selles tükis on "erilist" ehk ainult Peeter Jürgensi mäng, mis on minu jaoks "alati eriline". Kuid kõik on selline soe ja mõnus. Täpselt nagu lapsepõlves :) Kõik on ju tegelikult armas ja hea. Aruküla rahvamajas on minu meelest päris mõnus teatrit vaadata. On tsipa odavam, aga toolid on mugavad ning kuna on piletit ostes on teada ka kindel koht, siis seda parem. Lava on kõrgemal ning sellepärast on ka kõik laval toimuv näha. Live-s esitatud klaverimuusika sobis hästi ning valitud lood mõnusalt atmosfääri tekitavad. Briti huumor - mitte see viimase aja briti huumor, vaid just selline mõnus vana-aja briti huumor :)) Kokkuvõttes selline pühapäevatükk, kus kaasa pole eriti vaja mõelda. Kuid muheleda ja paar korda naerda saab küll. Täpselt nagu mõned lapsepõlve "teatriõhtud". Armsalt nostalgiline tunne tekkis :)))

Tekst lavastuse kodulehelt:

Jerome K. Jerome
KOLM MEEST PAADIS(koerast rääkimata)

Etendus on kahes vaatuses, kestab 2 tundi ja 10 minutit
Tõlkija: Tiiu Viires
Dramatiseerija: Peeter Tammearu
Lavastaja: Oleg Titov
Kunstnik: Jaak Vaus
Muusikaline kujundaja: Peeter Konovalov


Austatud daamid ja härrad.
Sel valitud õhtupoolikul on meil rõõm esitleda teile kolme inglise härrasmeest. Niisiis, olge valmis: Jerome, George, Harris.Eks nad tutvustavad end lähemalt ise.Omavahel olgu mainitud, et nad kõik on väga väärikad isandad. Vana hea inglise kool!

Üks neist oskab teile iga kell juhatada üht kohta ümber nurga, kust võib saada tõepoolest esmaklassilist šoti viskit. Teine on iga päev kella kümnest neljani pangas ametipostil. Välja arvatud laupäeviti, kui ta seal juba kell kaks üles aetakse ja koju saadetakse. Kolmandal on maks korrast ära. Ta veendus selles lõplikult, olles tutvunud uute maksatablettide reklaamlehega.

Igatahes on nad kõik leidnud, et vajavad puhkust. Kõigi teie silme all sõuavadki nad vanale heale Thamesi jõele ja selle reisi käigus saate te neist veel oi-kui-palju teada.

Kui see kõik teid naerma peaks ajama, siis:
a) suudate te üle olla vanast heast inglise väärikusest
b) oskate te nautida vana head inglise huumorit

Austusega teie
Montmorency,
puhastverd foksterjer

Esietendus 26. aprillil 2008 väikeses saalis

3 kommentaari:

Kristiina ütles ...

See on tükk, mida ma kardan vaatama minna. Kardan sellepärast, et raamat on niivõrd hea :)
Aga kuna Sa oled hindeks pannud ainult 3+ (mitte 5), siis äkki ikka võtan Viljandi tee jalge alla ;)

enetimm ütles ...

Kindlasti soovitan raamatut lugeda ja muidugi originaalkeeles :)

Danzumees ütles ...

Ma pean ikka selle raamatu varsti kätte võtma :)

Mul on ta küll ainult eesti keeles riiulil, kuid ehk leiab kusagilt ka originaalkeelse...

Ahjaa, Kristiina...mulle ta ju meeldis küll... see 3+ on ikka "meeldinud tüki hinnang" :) Sellest hoolimata võta ikka tee ette. Selline mõnusalt muhe tükk ja kõik näitlejad ka hästi mõnusad!!!