esmaspäev, 24. august 2009

Madonna - Sticky & Sweet Tour 2009 - Tallinna Lauluväljak

Sellest on nüüdseks juba möödas 3 nädalat... Uskumatu, aga minu kehva mäluga - ma mäletan seda kõike nagu eilset :), ehk siis 04.08.09. oli lõpuks see kauaoodatud ja pikki aastaid "unistatud" päev käes! Ma olen olnud Madonna-fän enamvähem 25 aastat, ehk sellest ajast, kui ta Soome TV-st tulnud muusikasaates "Hittimittari" mööda Veneetsia kanaleid gondliga sõites paadininal end minu südamesse tantsis :) Nojah, eks lapsena oli see fänlus märksa suurem ja tugevam ja minu jaoks igas mõttes ka olulisem. Vahepeal on Madonna teinud ka plaate, mis pole 100% minu maitse, kuid igal plaadil on ALATI mitu laulu ka “minu jaoks” olnud.

The Sticky & Sweet Tour on tema kaheksas maailmaturnee. "Hard Candy", ehk CD, millega seoses see korraldati on Madonna 11. stuudioplaat. 2008.aastal, kui tuur oma alguse sai, saavutas see mitmeid rekordeid. Nimelt on see kõigi aegade enim raha sissetoonud sooloartisti kontsertturnee, samuti lõi ta Madonna eelmist turnee rekordit (Confessions Tour), saavutades kõigi aegade kõige enim teeninud naisartisti kontsertturnee positsiooni.

Otse loomulikult olen peaaegu kõiki tema tuure näinud videokassettidelt või DVD-delt, kuid päris live-s täispikka Madonna kontserti näha pole mul siiani olnud võimalust. Pileti ostsin kohe esimesel päeval - mul vedas, sest sain totaalselt umbes olevatest "liinidest" läbi ühe tunniga ning fännitsooni pilet oligi olemas :)

Lauluväljakule (sappa) jõudsin umbes 2 tundi enne kontserdi kavandatud algust, ehk umbes kell 17:30. Tund aega järjekorras "tühja seismist" (korraldajate mõistuses sai ikka tõeliselt kahelda), suutsin K meelitada sohitegemise-teele ning ühe hetkega olimegi väravatest läbi. Hirm, et lava ette trügida pole enam võimalik, oli selleks ajaks ikka täielikult närvid seest söönud (kell oli ju juba 18:30)... niiet suur oli üllatus, kui selgus, et inimesed (loe:lätlased ja mõned sommid ka), kes lava äärde olid varakult laagrisse läinud, istuvad lihtsalt maas ning neid ei huvita, kui "mõned" tüübid üle nende kepslevad ning võimalikult hea positisiooni nagu muuseas endale vallutavad :) Ok, päris lava ligi siiski "kohe" ei saanud... kontserdi algushetkel pidi leppima umbes 4.-5. reaga. Sellest hoolimata otse pika ”lava-catwalk”-i keskel otsas, ehk kogu lava oli sellest kohast justkui peopeal :)

Enne kontserdi algust ilmusid lava ette Madonna tantsijad, kes fännidega (ja vist mingite tuttavatega) juttu ajasid ning natuke hiljem ilmus sinna ka Madonna manager ja plaadifirma partner Guy Oseary. Guy on Madonna sõber ning firmapartner olnud juba õige palju aastaid ning selles mõttes oli lahe kuulata ning jälgida, mis teda huvitab... ta nimelt filmis ja pildistas õige palju. Paljud fotod ja mõni videogi on üleval Madonna ametlikul kodulehel ning Oseary Youtube-i kanalil. ”Danzumees”ki vilksab seal kusagil fotodes ning ka videos kusagil taamal :) (”I’m so vain, I know”:))) Oseary põhitähelepanu kuulus alguses ühele mehele, kes oli ennast Madonna pilte täis tätoveerinud :) Sealt kus mina enne kontserti seisin, võis vaid aimata, miks too oma keha Osearyle paljastab :) aga nüüd sai videolt täpsemalt ka teada :)))

Anyway, tund enne soojendusesinejat läks neid Madonnaga seotud inimesi ning ettetrüginud lätlaseid ja soomlaseid kuulates/vaadates üllatavalt kiiresti. Ja kui DJ Paul Oakenfold lavale saabus rahvast üles kütma, liikus järsku kogu mass lavale märksa lähemale ning kontserdielamuseks vajalik ärevus ning rütm oli hetkega veres :) Tants läks lahti... Pauli sämplimise visuaalseks meelelahutuseks oli mingi suure afroga must mees lavale ringi tuijama lastud :) Oakenfold on Madonnaga koostööd viimasel ajal päris palju teinud. Ta on ka septembris ilmuva Madonna juba kolmanda "greatest hits" plaadi mixija ning kui ma ei eksi, on ta seal isegi laulukirjutamisega osalenud.

Ja umbes siis kui vaikselt hämarduma hakkas, oli ka suurhetk käes – Madonna ON kohal :)

Kontserdi võiks tinglikult jagada 4ks vaatuseks (nii on korraldajadki seda ametlikult kinnitanud):
1) "Pimp". Austusavaldus 1920ndate ja ka praeguse aja gängsterite ja sutekate ajastutele. Madonna saabub lavale Riccardo Tisci disainitud riietuses.

2) "Old school". 80ndate tantsustiilid ja vanemad Madonna laulud (uuendatud kuues).

3) "Mustlased". La isla Bonita Rumeenia rahvamuusikaga segatult.

4) "Rave". Laserid, techno ja tõeline lõpuspurt.

Edaspidine on oma mälu värskendamiseks kogutud mälupildikesed kontserdist, ehk siis sisenen ning liigun oma "meenutusega" edasi laulude järgi, mis kontserdil kõlasid:

Show algab 3D videoanimatsiooniga "The Sweet Machine", valmistatakse komm ("Hard candy"), mis liigub mööda tehase tootmiseradu. Kergelt psühhedeelilikult triibuline ja ühtlasi modernselt digitaalne. Ühel hetkel hakkab videoekraan ribideks jagunema – venima kõrgustesse… Ekraanikildudel hakkavad vilkuma tähed C A N D Y S H O P ja samaga kui video lõpeb, algabki esimene laul -"Candy Shop". Madonna ilmub lavale ekraani tagant paljastuval, keerleval M troonil istudes – jalad harkis, üks jalg üle käetoe, käes jalutuskepp – pimp värk ju :) Meestantijatel on torukübarad ja frakid seljas ning puhastavad oma taskurätikutega Madonna jalge eest trepiastmeid :) Madonna hääl on kontserdil ikka vana tuntud alt, mitte nagu viimaselt plaadilt kuulates võiks arvata… Mitmed “liikumiskohad” tulebki Madonna laul lindilt ja Madonna ise ütleb oma jämeda häälega sõnad vahele. Aga muidugi suurema osa laulab ta ikka otse. Aga mis peaasi – tants on vinge!!!! Madonna on heas vormis ning aimata võib, et igale laulule on oma “tantsukava” ja koreograafia on täielik TASE!!! Madonna tantsib oma meestantsijatega täiega kaasa!

Madonna läheb trummari juurde (võtab lonksu juua) ja tervitab ”Alright Estonia” :) Mängima hakkab "Beat Goes On". Madonna on aga ikka lavasügavuses... mingi naine tantsib seal temaga trummide juures... siis liigutakse teise lava äärde, kus on taustalauljad ja kitarristid ning üks breikar, Tagaplaanil laulab videol kaasa Pharrell. Üks mees ja üks naistantsija liituvad kambaga ning lõpuks ometi tulevad nad sealt kaugelt lava etteotsa!!! Ja siis ühe ”piip piip” ajal, mis laulutekstis sees, sõidab lavale ekraanide tagant vana, valge ja stiilne Rolls-Royce. Valges frakis must tantsija loovutab oma valge torukübara Madonnale. Videos hakkab räppima Kanye West. See kõik on nii stiilne ja loomulikult voolavalt elegantne ning stiilne!

Kahjuks ei ole võimalik mul seda kontserdi alguse videot üles laadida, sest blogspotil on 100MB piirang (ja see on juhtumisi 133), aga siin ja edaspidi minu enda mobiiliga tehtud ülesvõtted... sellepärast on ka kvaliteet allpool igasugust arvestust, ent saab ehk mingitki "aimu" :)

Taustaräppimine annab muidugi võimaluse Madonnal lihtalt tantsida... täiesti selline tunne tekkis, et oleks nagu klubis tantsimas ja nautimas mõnusat aega ning Madonna tantsib lihtsalt samas klubis :) Ja kuna (minu meelest) see ”Beat goes on” on kuidagi 80ndatelik, siis ka tantsuliigutused on päris mitmed klassiklalised 8ondate-90ndate videotest ning tantsuklubidest. Viimaseni läbimõeldud! Madonna kõnnib läbi auto uste ühest lavaäärest teise ja lehvitab ning tundub justkui isegi nautivat seda melu. Laulu lõpuks lükkab Madonna auto lavalt kätega minema :)


Madonna võtab kusagilt otse meie eest, lava ja publiku vahelt ühelt lavamehelt elektrikitarri ning paneb selle üle pea ning hakkab mängima "Human Nature". Laul on muudetud jazz-i stiili, kuni ühel hetkel liigub edasi funk-i. Vapustavalt stiilne! Ühel hetkel ilmub lavale video vahendusel Britney Spears ja ütleb “It’s Britney bitch” vms.



Justin hõikab paar korda Madonna ja Madonna ise tiktakitab… lava ees keskel tõuseb Madonna jalge all poodium - "Vogue" on läbi teinud uuenduskuuri ning on nö. esimese vaatuse ("Pimp") viimane laul (kõvasti on sisse miksitud 4 minutes-it). Peaaegu alasti taustatantsijad tulevad vogue-ima. Naistantsijatele on ihuvärvi aluspesu, sellepärast jab mulje nagu olekski ainult mustad kriipsud kriitilistes kohtades. Kõigil samasugused mustad parukad peas… Kui meestantsijad liituvad, on liigutused tavalise Vogue kohta ikka väga palju kiiremad. Kusjuures kui ma kunagi tantsimas käin, siis umbes nii ma tantsingi nagu need mehed… Nii palju mõjutusi olen oma liikumisse paratamatult või alatauliselt Madonnalt saanud… c’est la vie… Siin on pisike lõik Voguest:



Üleminekuks mängib videoekraanidel "Die Another Day", Madonna mängib taustavideos poksijat. Tantsijad laval korraldavad ka vaatemängulise poksimatši.

Järgmine vaatus on "Madonna ajalugu", mis on inspireeritud 80ndate New York-i kultuuriilmingutest. Madonna tuleb lavale "Into the Groove"-ima – punases kelmikas plikalikus seelikus, hüppenööriga lavale keksides. Mul tulid külmavärinad, sest kogu see valguseshow, mida võimendatakse videoekraanide vilkumisega on lihtsalt fantastiline! No niimoodi kisub tantsima, et ma ikka täiega hüppasin kaasa! Laulu on korralikult mixitud, nagu ka tegelikult kõiki teisi "eelmiste plaatide" lugusid. Kes ikka kontserdile läheb plaadiversioone kuulama... nii on ikka maru lahe ja äge, et laulud on tehtud "eriliseks". See annab minu meelest kontserdile veel erilise väärtuse. DJ sämlimislaual on post, mille umber Madonna muidugi tantsib. Kuigi mitte mingit nõmedat sex-tantsu nagu stripparid, vaid lihtsalt pigem keerleb ümber posti. Tantsijad on ka kelmikalt värvilised nin kogu action toimub jälle lavasügavuses. Nokamütsid ja dressid – tänavakultuur... Madonna tutvustab, et tegemist on DJ Inferno -ga. Tantsijad korraldavad double dutch-i. Ja Madonna muidugi hüppab ning kutsub kõiki hüppama – automaatselt tuli trenn meelde... me ka vahest hüppasime double dutch Kadrioru pisikeses saalis :) Ja tõesti kõik vanad ja noored ja kõik mu ümber hüppasid täiega!!!! Nii lahe... isegi publik hingas Madonnaga samas rütmis :)




Videoekraanidel hakkavad lööma südametuksed (ma arvasin, et nüüd tuleb ”Heartbeat”... aga Madonna hakkas hoopis korrutama ”Celebration, celebration”...hehhee… “vana hea” “Holiday” :) ainult et technobiidiga :) Ja niiiii rõõmsameelne tantsukava…sama värvikas kui nende riided! Kusjuures nende mustade meest jalad vahepeal liikusid ikka nii kiiresti, et mul tekkis kahtlus, kas ma ise suudakski seda järgi tantsida :)

Järsku ilmub lava ees justkui maa alt Michael Jackson :) Üks Madonna tantsijatest tantsib nagu Jackson ning Madonna avaldab oma endisele kolleegile austust. Tituleerides MJ üheks muusikaajaloo suurimaks (“One of the greatest artists world has ever known”). Kogu rahvas plaksutab kaasa, sest Madonna käsib ja teeb seda ise ka! Holiday sai täiesti vinge teistsuguse kõlaga mineku sisse ning nii Madonna kui tantsijad panevad veel ägedema hoo sisse (nagu see üldse enam võimalik oleks!!) Siis hakkab tuletõrje sireen! Ja lahti läheb korralik ROCK-kontsert!!!

Ehk edasi teine "tõeline Madonna klassik" "Dress you up", mis millegipärast ajas lava eesotsas olnud Madonna fänklubiliikmed erilisse pöördesse :) Tegelikult olid üldse vanemad laulud kuidagi "fänklubi" erilise tähelepanu all. Ja Dress You up oli peaaegu heavymuusika, ehk siis korralik trummi- ja kidrarokk. Ametlik info teatab, et sisse olevat mixitud isegi Sex pistols-it :) Laul lõpeb Madonna kitarrijämmimisega :)

Videoekraanil hakkavad jooksma lõigud Madonna vanadest muusikavideotest, eriti igasugustest erinevates stiilidest, mida Madonna kunagi on oma juuste ja riietusega eksponeerinud. Madonna teatab, et ”This ones’ for the ladies”. ”Ladies, have I got a story for you!” Ja jälle saabuvad lava eesotsas kusagilt alt Madonna-kloonid. Igas neljas nurgas üks, kes on end riietanud mõnda "Madonna ajaloost" äratuntavaks "Madonnaks" :) Muidugi on lauluks "She's Not Me", kuigi laul sisulises mõttes on muidugi mingist naisest, kes ta mehe on üle löönud... Need neli stiili pärinevad tema muusikavideotest. Ehk vastavad soengud ja vastavad kostüümid - "Open your heart", "Material girl", "Vogue" ja "Like a Virgin". Tantsijad on nagu nukud, aga tõesti keegi pole neist MADONNA :) Ma tegelikult arvasin, et üks neist on hoopis mees, aga kui Madonna tal juused krunnist lahti kiskus, siis selgus, et ikka on naine :)

Madonna haarab endale ”Like a virgin” loori ja taustaks laulab ”Last night a DJ saved my life”… Madonna roomab lavalt…. Taustal videoekraanil sõidab metroorong kuni uksed jäävad lava keskele... tantsijad astuvad rongilt...

Teise vaatuse lõpetab "Music", millesse on mixitud "Put your hands up 4 Detroit" (Madonna on ju sealt pärit) ja "Last night a DJ saved my life" (mis ehk on samuti omalaadne austusavaldus...iga väikseimgi detail on ju viimseni läbi mõeldud).

Tõeliselt pikk ja korralik tantsukava! ... Madonna ja tantsijad astuvad rongile, rongiuksed sulguvad ja läinud nad ongi...

Vaatuse vahepeale pakutakse "Rain" video uusversiooni, kus väike haldjas leiab varju vihma eest õielehe alt. Laulu sisse on mixitud ka Eurythmics-i "Here comes the rain again"...ma mõtlesin, et huvitav kas Annie Lennox saabub külalisena lavale :)
Kaks jaapani stiilis tantsijat liiguvad ja tantsivad mööda lava.

Kolmas vaatus saab alguse sellega, et lava ees laskub kardin alla. Mis katab ümaralt lava keskosa. Seal sees on aimata Madonnat kapuuts peas. Lauluks on "Devil Wouldn't Recognize You". Madonna laulab seda lamades klaveril. Üks must mees mängib klaverit ja see kõik on nii salapärane ja muinasjutuline. Kardin on ühtlasi videoekraan, millel justkui sajab vihma.


Kardin kaob ja Madonna laseb oma kapuutsiga kuue maha. Tikanditega kleidike on jälle natuke plikalik, aga hästi armas. Madonna tuleb treppimööda laulu lõppedes klaverilt alla. Madonna lahkub lavasügavusse koos ”jaapanlastega”. Aaah.... see klaveriga laul on üks kogu kontserdi ilusamaid hetki.... kuidagi romantiline...

Edasi algab hispaaniakeele tund, ehk siis Madonna esitab viimaselt plaadilt laulu "Spanish Lesson", ”Madonna ütleb, et ”let’s get this party started” :) Hehhh.... see on ju juba ammu täies hoos :)))) Tantsijad on mustades kapuutsidega ürpides…. Selle laulu ajal esitab üks mees soolo flamenco mõjutustega tantsusoolo.

Madonna tuleb lava ette ning võtab jälle kitarri. Ilmselt on talle enne öeldud, et Eestis on tema viimase plaadi viimaseaja ehk kuumim lugu just nimelt "Miles Away" ning Madonna pühendaski selle Eestile "Estonia, this one is for you".

Pärast seda, käsib Madonna “Take off your shirts, give me love” :) ja "La isla Bonita" lauluga saabub lavale (Ukraina) mustlaslaager (Kolpakov trio). Koos lauldakse mustlaspulma laulu "Lela Pala Tute". Appi, need tantsud seal mustlasvanril on viimasepeale tasemel!!! Endiselt hõppab laul tagasi La isla bonita-le…ja siis jälle Lela Pala Tute… nii lahe pidu! Ühel hetkel liigub mustlaslaager lava etteotsa ja viiuldajad panevad Madonnasse ka pöördeid juurde :) Kusjuures seal lava ees ääres oli täpselt selline tunne, nagu oleks osa sellest mustlaspeost :) Täiesti fenomenaalne!!!

Laulu lõppedes hakkavad "mustlasmehed" (ukrainlased) laulma...Madonna oma ainsa valge meestantsijaga istub ühes lavanurgas ja võtab tollega napsu. Samal ajal muidugi suheldes lavaäärse publikuga. Lavatähelepanu aga vallutab mustlastüdruk oma tantsuga. Ukraina trio esitab ühe traditsioonaalse laulu - "Doli Doli".
Pärast laulu võtab Madonna kitarri ja mingi mees minust paremal karjub "Madonna I love you" ning ma mõtlen, et miks mina sellepeale ei tulnud... ilmselt sellepärast, et K on ju seal kõrval ning ma ei taha selliseid lauseid hõigata mõnele "võõrale naisele", mis siis sellest, et ma mõtleksingi kõigest tema muusikat... Igatahes oli see üks väheseid kordi kogu kontserdi ajal, kui Madonna kohmetus ning kaotas kergelt kontrolli. Ta nagu üritas hakata uuesti kitarri tinistama ja see mees karjus uuesti. Madonna küsis sellepeale: "Ok, Estonia are you ready to go forward" või midagi sellist. Rahva positiivse vastuse peale sai kontsert muidugi edasi minna :) AAaahh oleks tahtnud, et Madonna midagi ka rohkemat räägiks….

Sealt järgneb Webberi kirjutatud ja Oscari võitnud laul "You must love me" filmist Evita. Uskumatu…üks laul ka natuke rahulikumas võtmes :) Seda on lausa vaja, sest tantsimise vahele on ka mõnus lihtsalt täiega kaasa laulda ja Madonna vaatas mulle selle laulu ajal mitu mitu korda silma sisse :) Ees kontserdivaatamise rõõmud… Kusjuures ta laulis seda laulu otse ja ta hääl on ikka tõeliselt tasemel.... kogu sellest pikast igaõhtusest laulmisest hoolimata – ikka täiesti hämmastav! Füüsilisest vormist rääkimatagi. Selles ei kahtle vist keegi maamunapeal. Oleks ma 51 aastaselt sellises sormis ja suudaks tantsida nii… igatahes on see eesmärk :)
Tik-tak-tik-tak-get stupid….
Vaatus lõpeb sellega, et kõlaritest ütleb Madonna "Get Stupid" ja taustaks mängib video globaalse soojenemise teemadel. lisaks ka muid keskkonnakaitse temaatikat. Ekraanil vilksab ka Barack, Hitler, Al Gore, Michael Moore, Oprah, Bill Clinton... Get up – it’s time – you don’t hav a luxury of time.... tika-tak-get stupid....

Ja algabki viimane vaatus. Madonna laulab dueti virtuaalse Justin Timberklake-iga. Justin on piklikel ekraanidel ja Madonna tantsib tema ümber ja ronib "talle otsa" :) Ka Timbaland on videovormis laval ja "4 minutes" ei mõjugi minu meelest nii hästi "live"-s kui ma ootasin ja arvasin, kuigi muidugi oli see ikkagi ülihea! Kogu kontserdi vältel oli muideks kasutatud seda "tik-tak" kellaliikumise lauset sellest laulust.

Ja läheb lahti tõeline reivimine!!!! Remix laulust "Like a Prayer" ja video ekraanidel taustaks laused ja mõtted Biiblist, Koraanist ja Talmudist. Kummaline, aga Madonnal on järsku tukk! :)
Ilmselt parukas, või oli tal enne parukas?…. See kelmikas tukk muudab ta palju nooremaks… Kui laulusõnad läheb “When you call my name”… tõuseb lava Madonnaga meetri võrra kõrgemale….keskmine kardin laskub alla ja katab Madonna. Läbi selle on teda ikkagi näha…

Ning minu "favourite song ever", mitte ainult Madonnalt vaid üldse, ehk siis "Frozen" oli saanud täiesti uue kuue. Ma ei tundnud seda esimeste taktide põhjal äragi ja ometi on see mul une pealt peas :) Tegemist oli tõeliselt vinge rave-versiooniga. Stiilne, originaalne, üllatav! Külmavärinad... täiesti sõnatuks tegevalt lahe – omaenda tuned on elamus omaette :) Freaky! On hetketi aru saada, et Madonna on tantsuliigutustest tsipa väsinud, aga seda vist iga silm ei tunnetagi. Tal on ka hullud kontsad all, aga sellest hoolimata hüppab ja liigub nagu mugavate tossudega :) Sisse on miksitud ka ”Open your heart”-i tugevalt (Frozeni sõnad lähevad ”when your hearts’ not open...ehk sobiv side... ”Open” your heart-iga). Laulu lõpetab Madonna maa alla kadumine pika ja korraliku tantsukava lõpuks...


Madonna hakkab laulma "Ray of Light"-i. Saabub tagasi maa alt koos kitarriga ja kamanadab kõik hüppama ja käsi kokkulööma.... Laulu lõpetab tõeline kidraga jämmimine ning korralik lasershow. Üle lauluväljaku inimeste läksid rohkelised laserkiired ja rääkimata nendest lavavalgustitest mis kõik suurendasid efekti.


Ja oligi käes SUUR finaal, "Give it 2 me", algab lavasügavuses. ”Nothing’s gonna stop me – what are you wating for, nobodys’ gonna show you how – why would let someone else to do what you can do right now” (see on minu uus moto!!!! Ja see ka – got no boundaries and no limits - if there’s excitement – put me in it :) Ah kui lahedalt sobib see kontserdi lõpulauluks - Don’t stop me now, Don’t need to catch my breath, I can go on and on and on…. Appi, kuidas ma oleks tahtnud ise seal laval olla Madonnaga jämmimas…. Tantsida nagu poleks homset :)


Madonna võtab ühelt taustatantsijalt mustade sarvraamidega prillid. Siis teatab Madonna, et ”This is your last chance”... Ühel hetkel läheb Madonna lava kõrvalt alla ning hiljem kuulsin, et ta oli kellelegi seal mikrofoni andnud ning too ei osanudki laulda. Oli kohe tunda, et ta liigub lava etteotsa ning selleks hetkeks mul juba enam vahet polnud ning ma trügisin ikka täiesti ette otsa. Madonna tuligi ning toppis ka mulle mikrofini nina alla. Ma muidugi laulsin (karjusin) täiega. Kuldne mikrofoni oli :) Ja Madonna vaatas mulle jälle silma sisse. Sellel hetkel küll "ainult minu" :) Tal olid prillid ees ning ta oli kuidagi eriliselt pikalt seal... Aga kätt ei andnud, hoidis mikrofoni just sellevõrra kaugel, et hullud fännid seda mikrofoni temalt ära ei rabaks :)
Ja siis lava tagaotsas hõikas Madonna ”Give it to me, Good night”....ning show lõppeski nende sõnadega – ekraanile ilmus Game Over. Ja läbi ta oligi. Alguses muidugi oli hetkeks, väga lühikeseks hetkeks, ehk 10 sekundit tunne, et peaks karjuma lisalugusid, aga millegipärast oli kohe selge, et sellega ongi nüüd kõik lõppenud. Madonna kindlasti juba kihutamas lennujaama suunas, et kiiresti oma pere juurde Helsingisse jõuda. Järgmine kontsert toimuvat seal ning tema pere pidavat seal teda ootama...


Kontserdil kõlanud laulude list:

1. "The Sweet Machine" (video-sissejuhatus) (sisaldab elemente lauludest "Manipulated Living", "4 Minutes", "Human Nature" ja "Give It 2 Me")

2. "Candy Shop" (videolõigud "Green Pink Caviar")

3. "Beat Goes On"

4. "Human Nature" (sisaldab elemente laulust "Gimme More")

5. "Vogue" (sisladab elemente lauludest "4 Minutes" ja "Give It To Me")

6. "Die Another Day" (Remix) (video-vahepala)

7. "Into the Groove" (sisaldab elemente "Toop Toop", "Body Work", "Jump", "Apache" ja "Double Dutch Bus")

8. "Holiday" (sisladab elemente lauludest "Celebration" and "Everybody", lõigud Michael jacksoni lauludest "Jam", "2000 Watts", "Billie Jean", "Another Part of Me" and "Wanna Be Startin' Something")

9. "Dress You Up" (sisaldab elemente laulust "My Sharona" and lõike lauludest "God Save the Queen" and "Mickey")

10. "She's Not Me"

11. "Music" (sisaldab elemente laulust "Put Your Hands Up 4 Detroit" ja lõike lauludest "Last Night a DJ Saved My Life" ja "Heartbeat")

12. "Rain" (Remix) (video vahepala) (sisaldab elemente laulust "Here Comes the Rain Again" ja lõiku laulust "Hung Up")


13. "Devil Wouldn't Recognize You"

14. "Spanish Lesson"

15. "Miles Away"

16. "La Isla Bonita" (sisaldab lõike laulust "Lela Pala Tute")

17. "Doli Doli" (Kolpakov Trio soolo) (tantsu-vahepala)

18. "You Must Love Me"

19. "Get Stupid" (video vahepala) (sisaldab lõike lauludest "Beat Goes On", "Give It 2 Me", "4 Minutes" ja "Voices")

20. "4 Minutes"

21. "Like a Prayer" (sisaldab elemente laulust "Feels Like Home")

22. "Frozen" (sisaldab elemente lauludest "I'm Not Alone" ja "Music (Deep Dish Dot Com Remix)" ja lõike lauludest "Open Your Heart" ja "Hung Up")

23. "Ray of Light"

24. "Give It 2 Me" (sisaldab elemente laulust "Fired Up!" (Club 69 Mix))

Kogu kontsert kestis enam-vähem täpselt 2 tundi. Madonna oli superheas vormis 51 aastase kohta, kuid oli selgelt näha ka kuidas ta mõne tantsu ajal väga ära väsis. Muidugi eks need videovahepalad võtsin mingitel hetkedel natuke hoogu kontseril maha, aga samas andsid Madonnale kindlasti vajalikku hingetõmbeaega (ja muidugi ka riietevahemiseks võimaluse). Kostüüme oli ju mitmeid ning isegi soeng muutus kontserdi käigus :) Nimelt vahepeal oli tal tukk, aga vahepeal jälle mitte :) Juuksed on ju alati olnud üks oluline komponent Madonna stiilide juures.

K küsis minult, et kas Madonna on minu meelest ka seksisümbol. Aga kummalisel kombel pole ma teda kunagi otseselt selleks pidanud. Pigem on ta nagu arvamusliider või ema-aseaine. Tal on alati tugevad arvamused asjade kohta, mis on mind mõtlema pannud või isegi mu mõtlemist mõjutanud. Minule tema lauluhääl meeldib, on alati meeldinud. Nooremana oli see kuidagi kõrgem ja nüüd natuke madalam. Aga eks plaatide on ta hääl mixitud ikka selliseks noorusaastate kõrgusele. Sellepärast ongi live- esinemist vaadat kuulata ka kuidagi teistmoodi.

Kusjuures olles näinud lugematuid intervjuusid ja tema olekut nii siin kui seal telesaates, siis oli seda elusalt enda ees vaadates mingi kummaline reaalsuselaks. Et see ja selline tõeliselt MADONNA ongi :) Piletihind oli ju kolossaalne, aga see kontsert oli nii palju rohkem väärt kui mingid tühised rahasedelid. Siiski hea meel, et sellel hetkel kui kunagi pool aastat tagasi piletimüük lahti läks, et oli just võtta see vajalik summa.

Ma pole ühtki kontserti vist kunagi näinudki nii lähedalt. Ühtki superstaari ammugi mitte (palju neid ”superstaare” üldse maailmas ongi.... Ja millegipärast on minu jaoks see oluline, et kui mingit kontserti (või ka teatrit) vaadata, siis olla võimalikult lähedal... niimoodi on nagu selle laval toimuva asja sees...ja see ongi midagi "erilist". Minu jaoks igatahes on see nii.
Siit tillukesest videolõigust (ma taipasin liiga hilja hakata filmima), üsna kontserdi lõpus, saab aimu, kui lähedale Madonnale ma lõpuks jõudsin... ma isegi ei pidanud zoomima :)


Nii sellele või mistahes Madonna kontserdile olen ma alati valmis minema. See kogemus on tegelikult sõnulseletamatu ja ma ei vahetaks seda mitte millegi vastu mitte kunagi! Pärast kontserdi on tervel tema viimasel plaadil ka justkui teine (loe: uuestiavastatud) mekk küljes. Vingemat elamust annab juba ette kujutada. ”once in a lifetime baby, once in a lifetime”. Kahju kohe igaühest, kes ei olnud minu nahas tollel augustikuu õhtul. Aga mul endal on küll jube mõnus mõnuleda nendes mälestustes. Haige... ma tean, aga haiglaselt hea tunne on sellele kõigele tagasi mõeldes :) Huvitav kaua see tunne säilub ja kaua sellesse võib jälle tagasi hüpata mistahes hetkel kui tuju tuleb? :)

Kui üldse millegi üle nuriseda, siis Maddy oleks võinud natukenegi rohkem publikuga suhelda. Nii jäi temast natuke “valmistoote” tunne. Õnneks see hämmingusse sattumine “I love you Madonna” peale… muidu olekski olnud nagu robotlikult kalkuleeritud kuni viimse detailini kõik :) Ja muidugi lisalood ju oleksid võinud ka olla… see on nagu vaatajate austamine ja vaatajate aplausile vastu tulemine vms… Aga sellest hoolimata oli ikkagi kõigi aegade kontsert minu jaoks.

Kui Lauluväljakult koju hakkasime jalutama oli lahe vaadata seda massi, kes liikus mööda sõiduteed nii, et autod ja bussid ja kogu liiklus seisis. Nagu oleks aeg seisma jäänud, aga hea nii, sest ”maailmapäästmiseks on ju ainult 4 minutit” :)

Hinnang: 5 (mul pole enam midagi lisada – selline tunne oli kogu aeg, nagu ma oleks mingil Madonna peol koos Madonnaga.... see OLI kõigi aegade kõige vingem kontsert kus ma elus olen olnud. Punkt. :))

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

JAHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!! SEE OLI PARIM!!!!!! SONUSELETAMATU!!!!!!!