laupäev, 13. märts 2010

Rootsi Eurolaul ehk Melodifestivalen 2010

Naljakas, et rootslased võtavad seda Eurovisiooni nii tõsiselt. 4 osavõistlust, millest igaühest pääsesid edasi 2 laulu. Lisaks 2 laulu igast eelvoorust pääsesid veel eraldi 5ndasse osavõistlusesse, millest omakorda selgus veel 2 finalisti. Ehk kokku finaali - Globenisse pääses 10 laulu.

Minu (tänavuaastase valiku) 3 lemmikut on Timotej "Kom", Anna Bergendahl "This is my life" ja Andreas Johnson "We can work it out". Tegelikult ei meeldi mulle tänavustest finalistidest ükski õieti niipalju, et seda ka kunagi hiljem kuulaks, nagu näiteks eelmisel aastal Caroline af Ugglas-e "Snälla snälla"-t. Aga "otsustasin", et hoian pöialt Timotej-le ja Anna Bergendahlile. Nad sellised noored kenad Rootsi blondid tüdrukud. Ja noortel on vaja tuult tiibadesse... Timotej laul on mingis mõttes mõnusalt samas rootslaslik, aga samas ka keskmine eurodisko ja isegi mingid lõuna- või pigem isegi lähisidamaalikud rütmid ja viiulid, bassid ja trummid ka... kuigi kõik muidugi elektroonilises kastmes. Usun, et neil läheks suurel eurol ingliskeelsena hästi. Ja inglise keelde see ilmselt tõlgitakse, see on rootslastel kombeks. Ma ise leian ka, et see Eurovisioon on selline eurotümpsu võistlus, et sealsed laulud võikski olla inglise keeles. Kuigi kui valida saaks, siis võtaks selle, et kõik maad peavad esinema oma rahvuskeeles... muidugi see tekitaks jälle olukorra kus iga teine aasta võidaks Iiri või Inglismaa laul.

Anna Bergendahl-i laul on natuke nagu Saksa šlaagrilaulud a la Kelly Family. Või minu jaoks tundub see nii. Aga tegelikult üpris ilus meloodia, kuigi ebaoriginaalne. Aga mul on hetkel mingi periood, et kitarriga tüdrukud on "in". Annast on ka kohalik meedia üritanud kõvasti võitjat teha. Natuke nagu Lennast Eestis.

Minu töökaaslane, kes on otseselt ainuke rootslane, kes on minule oma eelistusest rääkinud, ennustab Ola võitu. Mina usun, et võita võib Eric Saade "Manboy". Ehk naagu saatejuht Dolph Lundgren teatas - "iga naise märg unistus" - tema show osa on see, et ta on laulu lõpus laval duši all... :)))

Mulle meeldib see rootslaste mõte, et lauludele saab hääletada kohe saate algusest. Inimesed on eelvoorudes juba laule kuulnud ja seegi miks ka mitte. Kuna helistamistega kogutakse raha ka heategevusele, siis seda rohkem raha koguneb. Ei pea ju nii tegema, et ainult sellest hetkest kui suurel showl laulud on kõik lauldud ja siis mingi täpne minutite arv on liinid lahti... Nagunii selle laulu poolt helistatakse rohkem, mis tegelikult meeldib. Rootsis on olnud varem kasutusel maakondlike žüriide süsteem lisaks rahvahääletusele. See süsteem on juba palju aastaid kasutusel. Tavaliselt rahva lemmikud võidavad, aga on mitu korda juhtunud ka, et võidab žüriigruppide lemmik. Sedapuhku on kaasatud veel lisaks rahvusvahelised žüriid.
---

Nüüd kus finaali kõik 10 laulu on ära lauldud, on minu lemmikud ikkagi Timotej ja Anna Bergendahl. Ainukesed 2 laulu, mis mulle kohe üldse ei meeldi on Jessica Andresson -i laul "I did it for love" ja Salem Al Fakir "Keep on walking". Muideks kõik laulud on olemas ka youtube-is, sellepärast ei hakka neid siia üles panema... ainult kogu teksti lõppu võitjalaulu... teised lähevad nagunii unustustehõlma... Eriti sellisel aastal, kus pole konkreetset lemmikut.

Pärast laulude esitamist on kavalkaad Rootsi ja Norra läbi aastate eurovisioonilaule (mitte ainult võitjad, vaid ka muidu eurovisiooniga seotud esitajate laulud), mida konferansjee Lundgren nimetas Rootsi ja Norra maavõistuluseks. Ei saa öelda, et kumma maa laulud on ilusamad, aga päris mitu ilusat lugu on selles popurriis. Alustas seda Afro-dite, kes esindas Rootsit Tallinna Eurovisioonil. Ja lisaks suurem osa on orginaalesitajate lauldud Globeni laval otse... vinge! Lõpetuseks eelmise aasta Norra vene poiss... aga laulust palju vingem on see 3 mehe esitatud tants seal taga - BRAAVO neile kolmele!!!!

Ja algabki hindamine -
Venelaste kõrgemad kohad: 3. Anna Bergendahl, 2. Salem Al Fakir, 1. Darin
Serblaste kõrgemad kohad: 3. Eric Saade, 2. Salem Al Fakir, 1. Ola
Kreeklaste kõrgemad kohad: 3. Eric Saade, 2. Andreas Johnson, 1. Darin
Prantsusmaa kõrgemad kohad: 3. Ola, 2. Andres Johnson, 1. Salem Al Fakir
Inglismaa kõrgemad kohad: 3. Timotej, 2. Anna Bergendahl, 1. Ola
Norra kõrgemad kohad: 3. Timotej, 2. Eric Saade, 1. Salem Al Fakir

Kokku rahvusvaheliste žüriide top 3:
3. Andres Johnson - We can work it out
2. Eric Saade - Manboy
1. Salem Al Fakir - Keep on walking

Lulea kõrgemad kohad: 3. Anna Bergendahl, 2. Salem Al Fakir, 1. Timotej jeeeeeeeee, minu lemmik :)
Umea kõrgemad kohad: 3. Timotej, 2. Salem Al Fakir, 1. Anna Bergendahl
Göteborgi kõrgemad kohad: 3. Salem Al Fakir, 2. Peter Jöback, 1. Anna Bergendahl
Malmö kõrgemad kohad: 3. Darin, 2. Salem Al Fakir, 1. Anna Bergendahl
Stockholmi kõrgemad punktid: 3. Darin, 2.Anna Bergendahl, 1. Salem Al Fakir

Žüriigruppide punktid kokku, ehk enne rahvahääletust on seis järgnev:
4. Timotej - Kom
3. Darin - You're out of my life
2. Anna Bergendahl - This is my life
1. Salem Al Fakir - Keep on walking

Naljakas oli märgata kui palju meediamõju on Rootsis mõjutanud - Anna Bergendahl oli viiest "rootslaste" žüriigrupist kolmes 1. kohal. Ning kõikidel 3 parema hulgas. Välismaalastel polnud kellelgi see esimesel kohal, paljudel isegi mitte 3 parima hulgas. Kuigi Anna on ka minu üks kahest lemmikust, seega ega ma ei hädalda. See lihtsalt on alati Rootsis nii, et võitja aetakse juba enne päris show-d võitjaks meediamulli poolt. Ja siis nad pärast imestavad, et miks neil suurel eurovisioonil hästi ei lähe :) Noh, kui üldist pilti vaadata, siis hoopis see Salem Al Fakir saavutaks suurel eurovisioonil kõige parema koha, see on nii välismaalaste kui rootslaste enda pildis kõige paremini esindatud. Tegelikult ma ise nüüd vaikselt juba loodan, et Anna ikka võidaks aga mitte see Salem... Anna tegelikult oleks pidanud võitma ka Idol-i ja nüüd on rootslastel võimalik anda sellele toredale, omapärase häälega tüdrukule see au (tal on oma vanuse kohta palju "vanem" hääl), mis jäi tookord andmata...

Enne rahvahääletuse tulemusi laulab mingi rockbänd (Casablanca) oma versiooni eelmise aasta võiduloost La Voix. Laulu lõpuks, nagu aimata oli, saabub lavale ka Malena Ernman ise.

Kokku anti üle 1 miljoni hääle (võrdluseks Eestis 22000 hääletajat :))
Rahvahääletuse tulemused TOP7:
7. Peter Jöback - Hollow
6. Jessica Andersson - I did it for love
5. Timotej - Kom
4. Darin - You're out of my life
3. Salem Al Fakir - Keep on walking
2. Eric Saade - Manboy
1. Anna Bergendahl - This is my life

Ja seega esindab Rootsit Oslos Anna Bergendahl lauluga "This is my life":



Mälestuseks ka see minu "teine" lemmik tänavustest finalistidest, ehk 5. kohale jäänud Timotej "Kom":

Kommentaare ei ole: