pühapäev, 27. juuni 2010

The World Forum for Foreign Direct Investment 2010, Tallinn


9. ja 10. juunil toimus Tallinnas selline vinge ja esinduslik üritus, millel astusid üles maailma mitmed tippettevõtted, nagu näiteks IBM, Skype, Oracle ja Nokia. Lisaks olid osalemas paarsada ettevõtjat ning investeeringuteagentuuride esindajat ümber maakera. Kahe päeva jooksul oli mitmeid huvitavaid ettekandeid majanduse, globaalse laienemise ja teistel ettevõtlikel ning innovaatilistel teemadel Swissotel-i suures konverentsisaalis. Ürituse eelneval päeval, ehk 8.06. toimus vastuvõtt Kadrioru presidendilossis. Oma videotervituse saatis kohale ka president Ilves ise, sest ta ise pidi viibima välismaal sellel hetkel.

9. juuni ametliku avakõne pidas peaminister Andrus Ansip (tema kõne lõpetust võib näha imetillukeses videolõigus käesoleva teksi all).

Kuigi absoluutselt igast kõnest võis noppida väga huvitavaid fakte ja infot nii ettevõtete kohta kui selle kohta kuhu erinevad majandussektorid või maailmamajandus ning miks ka mitte üldse kogu meie maailm on liikumas. Mind isiklikult paelus eriti IT ja rohelise tehnolooogia ning energia teemad. Kuid ehk veel maasikana tipus, kõige põnevamateks olid just esimese päeva kolm esimest ettekannet - peaministri oma, IBM-i Vice President for Global opportunities - Cathy Rodgers-i kõne ning Skype-i ühe asutajatest, Sten Tamkivi (kergelt kelmikas - viidates lausekõlksule, et 1978. aastal valis Eesti tema, mitte tema pole Eestit endale elamiseks valinud... ent armastab Eestit ja tunneb end siin kodus pidevatest reisimistest hoolimata :)) kõne.

Siin mõned ülesnopped, mis kõrva jäid:
Andrus Ansip
***99% pangatehingutest tehakse internetis.
*** nali Eesti Maksuameti kohta - Estonian tax office sends quickly back all the tax money and never asks any questions ;)
***Me eestlased oleme laisad inimesed - meile meeldib kodus istuda ja kasutada oma arvuteid.
***Raiskame praegu 1 (ta ütles "billion"... aga kas tõesti NII palju?) miljard krooni valuutavahetuse tõttu.
***Euroopa Liifus on 8. kõrgeim elanike usaldus oma valitsuse vastu Euroopa Liidus.

Cathy Rodgers
Tema kõne oli üpris ebatraditsionaalne ning seda innustavam ja huvitavam sisulises mõttes! Nimelt lähtekohaks, et tema õed kinkisid talle sünnipäevaks eesmärgi - joosta kõigil mandritel poolmaraton. Ja mis mõteteni see tänapäeva maakera nägemine ta viis...
***80% igijääst on Kilimandžaarolt kadunud.
***Hiinas on viimase 10 aastaga autode arv 4 kordistunud.
***Igal aastal võetakse 5 Eesti pindala suuruses vihmametsa maha.
***2050. aastal elab maakeral 10 miljardit inimest. Selleks ajaks on 450 miljonilinna ja 70% inimestest elavad linnades.
***aastaks 2030 maailma energiavajadus kahekordistub.
***60 aastat tagasi läks 1 kalori tootmiseks 0,5 kalorit fossiilkütuseid, praegu kasutatakse selleks 10 kalorit.
***45% New York-i autodest kõige tihedama liiklusega tänavatel otsib parkimiskohta.
***2050. aastaks ennustatakse, et 50% maailma inimestest ei oma ligipääsu väävlita (pole kindel kas kuulsin sõna õieti) veele
***Coca Cola ei tooda hetkel ajutiselt Indias, sest seal pole piisavalt vett.
***5 kuuest maailma suuremate ettevõtete peadirektoritest pole enam nõus Nobeli võitja Milton Friedmani väitega, et ainus äri ülesanne on raha teenimine(!!!!!).

Minul isiklikult on tunne, et me oleme Eestis ikka veel mõne sammu taga keskkonnakaitse teemade olulisuse tunnistamisega endale. Vähemalt võrreldes teiste Põhjamaadega.

Sten Tamkivi
***Skype otsib talente (sellele viitasid pärast Tamkivi ka mitmed teised ettevõtete juhid).
***Olgu see siis siin ja praegu üle korratud, et Skype-i algatajate gruppi kuulusid 4 eestlast, 1 taanlane ja 1 rootslane. Rootslased peavad Skype-i ju enda leiutiseks ja laiutavad alati käsi, et miks eestlased Skype-i enda omaks peavad :)

Muud
***Nokia ettevõtetes töötab kokku 120 000 inimest.
***juba mitmendat korda kuulen ameeriklast ennast tutvustamas: "I'm American, please don't hold that against me"...
***kõrva taha paneks ühe rootslasest biogaasiettevõtte juhi kõne lõpetuse: "We can't do everything, but we do everything we can".

Väga silmi avav ja mõtlemapanev üritus. Palju võrgustumist ja huvitavaid paneele ning vestluseid. Oleks meeleldi näinud, et Eesti ettevõtteid oleks rohkem osalenud. Nii hea üritus toodi ju koju kätte...

Kommentaare ei ole: