pühapäev, 27. märts 2011

Teatri aastaauhindade laureaadid 2011

Vaatasin just tänavust auhindadejagamist ja imetlesin, et osatakse ikka teha küll! Eks ikka on asju mis meeldivad rohkem ning mis minu meelest just ei toiminud, aga üldkokkuvõttes päris kobe gaala! Eesti Draamateateri suur saal on ka parajalt pidulik ning just selliseks ürituseks paslik.

See päris-päris algus läks mul küll kaduma, kuid siin mõtted, mis live-s üles kirjutasin (ette vabandades sellest tingitud otsekohesust):

***Kui nüüd saaks need teksades ja ruudulise kodusärgiga jorsid esireast ka kaamerast välja...

***Jee, Lauri Kaldoja sai kristallkingakese!!! Nii õigele mehele!!! Järgmine peatus Karl Ader :) kui just vahepeatusena mõni rollipreemia või muusikaline kujundus ei kuku...

***Ülev Aaloe on üks vingemaid tõlke ja seda mitte ainult teatrimaailmas vaid ka kirjandusmaailmas! Nii õigesse kohta kohe esimesed auhinnad reas!

***Nagu päris Oscarid, ptüi - VOLLID. Nii armas, et Viive Ernesaksale tähelepanu pöörati. Ikkagi 80. juubel! Ja Eri Klas vist ei tea, et Viive mängu saab ikka veel ka tänapäeval virgutusvõimlemisel kuulata :)

***Rein Oja akordjoniga oli paras üllatus...

***Päris pidulik gaala ikka, wow! Pille-Riin jäeti jälle auhinnast ilma, aga Riina Viidingu võidu üle on sama hea meel!

***Mõnus, kui auhinnavõitja ka pisikese kõne peab. Alati stiilne Mai Murdmaa teab, kuidas peab.

***No uhuhh, jumal tänatud, et Balletiauhinna viis koju Eesti rahvusballetitupp, muidu seda häbi otsa, et mõni üksik tantsija kaalub terve trupi üle :)

***Tantsulavastuseauhinna viis koju Sõltumatu Tantsu Ühendusest Karl Saks. Peaasi, et STÜ-le!

***Tõnude mass oli päris naljakas, aga High School Musicalile auhind - oli tõesti "ootamatu tunnustus".

***Linnateatrirahvast silm saalist ei leia, peale Argo Aadli, kes kursaõe Carita kõrval istub. Suurem osa näitlejatest (need kes ei kandideeri) on vist rõdudele aetud, ainult kandidaate on siin-seal paista...

***Väljamaine Ran Arthur on isegi korraliku tänukõne valmis kirjutanud, nii õige! Nii tubli!

***Shows oli lõppkokkuvõttes nii laulu kui tantsu, nalja ja heasoovlikku kolleegidevahelist austusavaldust. Lahe vaadata sellist "ühtset Eesti teatripere"!

***Külli Teetamme kiusamine jätkub... kuigi Helene võidu üle on samuti hea meel, on siiski Külli aasta aasta järel auhinnast ilma jätmine juba üle mõistuse! Ta peaks mingi erilise auhinna saama järgmisel aastal!

***Velvo Väli ei võitnudki... uskumatu jälle... Aga muidugi on Guido üle ka hea meel, ikkagi esimest korda alles Guidole see auhind. "Hind"-a tahaks küll nüüd eriti näha... Magasin nende Aruküla külalisetenduse kah maha. Tallinnasse paluks!

***Ja muidugi Itakene on terve õhtu õigustatud kuninganna!!! Ta on imeline nii inimesena kui ka Violet Weston-ina Augustikuus! Katrin Pärnast on küll kahju, sest igal teisel aastal oleks tema rollideprisma Ird, K.-s olnud väärt võitu! Kuid Ita oli see KÕIGEKÕIGEKÕIGE kindlam-õigem-imelisem võitja sellel õhtul!

***Vaatkus Draamateatri mehed - vinged kitarristid - jälle üks äge üllatus!

***Nero Urke tegi sedakorda Malmstenile ära. Malmstenil muidugi juba paar auhinda taskus olemas kah... Ma käisin pidevalt edasi-tagasi, et kumb neist võidab. Minu jaoks Urke osatäitmine "Mask"-is tõmbas seda fenomenaalset rollisooritust Irdina alla. Aga see IRD oli küll auhinda igati väärt. Kellel pole õnnestunud Tartusse minna, saavad nüüd Tallinnas Põhuteatris oma silmaga seda tunnistada, et Urke teeb Irdina fenomenaalse rolli.

***Ja muidugi Mihkel Ehalale anti postuumselt see au, mille ta oleks pidanud juba ammu saama. Kahju küll, et see juhtus sellisel aastal kui Ene-Liis Semper nii vinge kujunduse tegi. Samas Ene-Liis kandideerib kindlasti järgmisel või ülejärgmisel aastal uuesti ning tal neid auhindu juba hulgi kah, aga Mihklit auhinnata enam uute tööde eest ei saa kunagi :(

***Argo Aadli sai Ants Lauteri auhinna!!! Nii hea meel! Kas mitte kursavend Võigemast ei saanud selle eelmisel aastal... 20.lend ruulib!

***Oot oot, mida teeb Andrus Vaarik seal laval, kas ta kolis Linnateatrist Draamateatrisse tagasi? Või polnud Draamateatril endal häid ilmateadustajaid? :)))

***Üllatus üllatus - Urmas Lennuk võitis parima lavastaja auhinna! Hoidsin Anule pöidlaid, aga mul on ka Urmase võidu üle väga väga hea meel. Vargamäe varjus Albus oli tõesti tõesti hea! Nüüd pidavat ka järge olema loota, nagu Meelis Kompuse ja Pille-Riin Purje jutuajamisest "Kulminatsioonis" seda välja võis lugeda.

***Parima lavastuse auhind ei jäänud siiski tulemata! Anu Säärits oli spetsiaalselt kutsutud seda üle andma :) Ahhaaa - sellepärast neid kandidaate ette ei teatatudki, et "Ühtse Eesti Suurkogu" kõrvale polnud kedagi panna - just selle massiivsuse ja erakordsuse pärast ilmselt...

***Lõpuks ka Kullasadu. Pärast kõiki neid erinevaid sademeid, mida teatrirahvale pähe seal lasti. No selge, miks ilmaennustajat vaja oli :)

***Ja pärast kõike seda veel mu koolivend Pedajas laulab koos Draamateatri kooriga :) Monty Pythoni Always look on the bright side of life (Ikka märkama pead helgemat poolt) eestindatud versiooni :) Ja teisedki Draamateatri inimesed saavad soolot laulda õhupallide paukudes :)

*** Kokkuvõttes jagunesid auhinnad teatrite vahel järgnevalt: NO99 üks (kuid selle eest see KÕIGE SUUREM), Albu valla projekt kaks, Eesti Draamateater kolm, Tartu Uus Teater kolm, Tallinna Linnateater kolm, Kuressaare Linnateater üks, Sõltumatu Tantsu Ühendus üks, Estonia neli, Nuku- ja Noorsooteater üks, Ugala üks, Vanemuine viis, VAT Teater üks, Rakvere Teater üks.

-----------------------------

Rahvusvahelisel teatripäeval, 27. märtsil anti Eesti Draamateatris üle järjekordsed teatri aastaauhinnad 2010. aasta loomingu eest. Auhinnad on rahalised, finatseerijaks on Eesti Kultuurkapitali Näitekunsti sihtkapital.

Laureaadid 2010. aasta loomingu eest on:

Parima lavastuse auhind
“Ühtne Eesti suurkogu”. Teater NO99.

Sõnalavastuste alal
Lavastaja auhind
Urmas Lennuk - lavastus “Vargamäe varjus“. Albu valla projekt.

Naisnäitleja auhind
Ita Ever - Violet Weston lavastuses “Augustikuu”. Eesti Draamateater.

Meesnäitleja auhind
Nero Urke – Ird, K. lavastuses “Ird, K”. Tartu Uus Teater.

Naiskõrvalosa auhind
Helene Vannari – osatäitmine lavastuses “Keskööpäike”. Tallinna Linnateater.

Meeskõrvalosa auhind
Guido Kangur - Gregory Solomon lavastuses “Hind”. Kuressaare Linnateater.

Kunstniku auhind
Mihkel Ehala (postuumselt) (lavakujundus) / Liisa Soolepp (kostüümid) – lavastusele “Vargamäe varjus“. Albu valla projekt.

Sõnalavastuste eriaauhind
Tartu Uus Teater - otsingulise ja vormitundliku teatri loomine.

Reet Neimari nimeline kriitikaauhind
Alvar Loog – 2010. aastal ilmunud teatrikriitika eest

Tantsulavastuste auhind
Karl Saks "Tšuud". Šamanistliku vaimu ja heli kandev graafilise joonega kehakunst. Nauditav maskuliinne lihtsus. Sõltumatu Tantsu Ühendus.

Balletilavastuste auhind
Eesti Rahvusballeti trupp. Tantsutehnilise kõrgtaseme, erinevate tantsustiilide oskusliku valdamise ja väljendusrikka esitamise ees lavastuses „Pähklipureja” ja „Othello” (2010) ning „Teine sümfoonia” (2009).

Muusikalavastuste auhind
**Ran Arthur Braun. G. Puccini „Boheemi“ dünaamiline ja värske lavastus Rahvusooperis Estonia.
**Rahvusooperi Estonia koor. Muusikaliselt ja lavastuslikult nõudliku partii professionaalne teostus S. Prokofjevi ooperis „Armastus kolme apelsini vastu“.

Muusikalavastuse eriauhind
„High School Musical’i“ esitustrupp - Hea ansambel ja ühtlaselt professionaalsel tasemel teostus. Nuku- ja Noorsooteater.

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse auhind
Taago Tubin ja Ruslan Trochynskyi - originaalmuusika ja muusikaline kujundus lavastustele "Maakad", Ugala Teater. Ning Taago Tubin - muusikaline kujundus lavastusele "Paanika". Teater Vanemuine.

Algupärase dramaturgia auhind
Ivar Põllu„Ird, K“ - Kontseptsioonikindlal käsikirjal ja põhjalikul arhiivitööl tuginev üldistusjõuline lavatekst eesti teatri vastuolulise suurkuju elust.

Teatritöötaja auhind
Etendust ettevalmistavas kategoorias
Sirli Bergström- silmapaistva tehnilise ja loomingulise panuse eest lavastuse „Keskööpäike“ kujunduse teostamisse. Allahindluseta kõrgetasemelise töökultuuri kandja teatri igapäevatöös. Tallinna Linnateater.

Etendust teenindavas kategoorias
Toivo Kaev - lavastusteenistuse juht. Oma töös kiire, resoluutne ja tulemuslik, jäädes samaaegselt rahulikuks, laitmatu vastutustundlikkusega töötajaks. Eesti Draamateater.

Administratiiv- ja haldustöötaja kategoorias
Eda Hinno – teatri igapäevatöös kõrge pingetaluvuse ja kompetentsiga, 40. aastase trupijuhi kogemusega. Teater Vanemuine.

Priit Põldroosi nimeline auhind
Riina Viiding – pikaaegse, süvenevalt järjekindla, perspektiivitundelise toimimise eest – selle nimel, et pidevalt ilmuksid meie teatrimõtet toitvad, arendavad ning jäädvustavad raamatud.

Salme Reegi nimeline auhind
Rein Agur "Kirjaklambritest vöö": üllatav, leidlik ja teatraalne, põlvkondi ühendav lähenemine noorte probleemidele. VAT Teater.

Ants Lauteri nim. auhind
**Kersti Heinloo Margarita, “Meister ja Margarita”, Anja, “Kirsiaed”, Antigone, “Vend Antigone.Ema Oidipus”, Julia, “Romeo ja Julia”, Catherine Earnshaw, “Vihurimäe” (Vanemuine), Margaret O`Donnell, “Kodukoht”, Kadi, “Sinul on meretäis hirmu”, Varja, “Kirsiaed”, Julia Andrejevna, Margareta, "Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia..." (Eesti Draamateater)
**Argo Aadli Michael, "Et keegi mind valvaks", Serdjuk, "Tšapajev ja Pustota", Boob, "Boob teab", Indrek Paas "Tõde ja õigus. Teine osa", Charlie Cenlon, "Kivid sinu taskutes", Nick, "Kes kadab Virginia Woolfi?" (Tallinna Linnateater), Juhan, "Kirjad emale" (Kuressaare Linnateater)

Georg Otsa nim- auhind
Valetina Kremen - esile tõstetakse osatäitmisi: Dulcinea, Massenet` „Don Quijote”, Ulrica, Verdi “Maskiball”, Mrs. Ford, Verdi „Falstaff”, Flora, Verdi „La Traviata”, Azucena, Verdi “Trubaduur”, Suzuki, Puccini “Madame Butterfly”, Maddalena, Verdi “Rigoletto”,”Marcellina, Mozarti „Figaro pulm”, Juno, Offenbachi „ Orpheus põrgus” (Teater „Vanemuine”). Hinnatakse laulja sisukat kontserttegevust.

Otto Hermani nim. auhind
Meeme Saareväli. 45. aastase staažiga kontrabassimängija. Rahvusooper Estonia.

Natalie Mei nim auhind
Vladimir Anšon. Pikaajalise panuse eest Eesti lavakujunduse arengusse ning lavakujunduse originaalse lahenduse eest lavastusele “Mowgli” Vanemuise teatris.

Rahel Olbrei nim. auhind
Mai Murdmaa. Epohhi kujundanud loomingu eest Eesti balletikunstis.

Aleksander Kurtna nim. auhind
Ülev Aaloe. Mastaapse tõlketegevus ja põhjamaise maailmanägemise järjekindla vahendamise eest.

Kristallkingakese auhind:
**Pirjo Püvi. Särtsaka Susanna eest W.A.Mozarti ooperis „Figaro pulm“. Vanemuine.
**Lauri Kaldoja. Ariel, “Torm”; politseinik Klang “Pipi Pikksukk”; Diego, “Kunstveri ja -pisarad”; Unenäomees, “Unenäokohvik”. Muusikalised kujundused lavastustele “Torm” ja “Kunstveri ja –pisarad” (Rakvere Teater).

Kommentaare ei ole: