reede, 9. juuni 2017

Homme on täna! - Point


Vaatasin ja mõtlesin, et ei tohiks väsinuna sellist asja vaadata... Nimelt selle asemel, et anda energiat, tundsin kuidas see kõik minust viimsegi energia välja imeb.

Mulle väga meeldib Tõnis Niinemets ja tema hoogne ja 101% kohalolev mängustiil... Alati kergelt kelmikad rollid (kuigi siiani lemmikroll temalt on hoopis Bloody Mary psühhopaat, mis tegelikult oli ka tehtud selle sama energia pealt, ent meisterlikult hoopis õõvapoole kaldu).
Ta oskab nalja teha, oskab enda pealt karaktereid välja tuua ning palju naljakat juttu ajama ei peagi kui kisub juba suu muigele.

Veel mõtlesin, et kuna "power-up" komöödia see minu jaoks just ei ole, siis Apollo kinos seda vaadates ning publik samuti on tulnud seda kui "kino" vaatama (kinokrõpsud näpus), siis pigem sobiks sellele nimeks "popcorn" komöödia. Selline kerge soolaga kuid muidu üsna maitsetu asi, mida filmile saateks endale sisse ajad... ja pärast on tunne, nagu midagi tegelikult head ega toitvat ei söönudki...

Jah, üks kahest, kas ma olen tüdinud Eesti poliitikute kallal närimisest või olen lihtsalt liiga palju head USA stand-up'i vaadanud... Kõik ju teavad juba, et Keskerakondlased on ridamisi suuremas osas kriminaalid või muidu peast soojad... eriti just need vene juurte ja nimedega selles erakonnas, kes häälekamad on olnud. Samuti Jürgen Ligi spordilembusest ei kisu naeru välja, sest pigem on see vinge, et ta oma eas nii heas vormis on. EKRE ja Vabaerakonnad teevad lihtsalt kurvaks. Samuti ei tundnud ennast nendest lugudest ära kus vinguti töötegemise ja stressi kallal. Mul ei ole stressi eriti, mitte sellisel moel, nagu Tõnis rääkis. samuti meeldib mulle minu töö ja töökaaslased. Need situatsioonid ja teemad lihtsalt ei kõnetanud mind üldse.

Ilmselt on tunduvalt raskem teha nalja aktuaalsete ja eluliste teemade kallal, sest need ei pruugi haakida kõiki vaatajaid. Stand-up on selles mõttes peen kunst... ometi mõned koomikud seda päris osavalt valdavad (näiteks Last comic standing finalistid)... Lihtsam on ehk karakteritega nalja teha, sest inimtüüpe on lihtsam ära tunda nin ja need kisuvad kergemalt kaasa kui nö. tunned kellegi või isegi iseenda ära. Samuti kui koomik iseenda üle nalja viskab või räägib olukordadest, millesse ta sattunud on ning mitte üldistades seda endale ja vaatajatele... me kõik ei ole sarnased, sarnaste vaadete ega tunnetega. Kuigi ka näiteks poliitilist huumorit on siiski võimalik päris tabavalt teha. Viimasel ajal näiteks Samantha Bee oskab just õigeid nuppe vajutada.

Samas ei saa ka öelda, et ma seal täiesti tuimalt oleks vaadanud... mõned korrad ajas muigama küll... Tõnis kiskus rahva küll korralikult kaasa. Publikus oli ka neid (naisterahvaid), kes ei saanud naeru üldse pidama ja aplaus oli ka tormiline... seega viga oli imselgelt minus, mitte selles, mida lavalt pakuti.

Ja lavalt pakuti justkui humoorikas kastmes eneseabiõpetust... (jällegi... mina eneseabiraamatuid ei loe, ega nendest tavaliselt midagi saa... võib-olla jällegi midagi, mis ei lasknud asjaga kaasa viia ja nautida?)

Mind naerutas kordades rohkem Aadli ja Ojari "Once upon a time in Estonia"... mida sai eelmisel aastal samas saalis vaadatud. Ent ka seal oli nali mitte ainult tänapäeva eluolust, vaid pigem konkreetsetes karakterites ja situatsioonides, milles nemad kui tegelased olid laval.

Plusspunktid Tõnisele "danzu" eest :) Miinuspunktid vanade naljade ja tuttavate lõikude eest... Näiteks Evelin Võigemasti Sugu: N "spordikommentaar" emavõistlusest oli huvitavamalt hoogu koguv ja kahtemata ka sisukam kui Homme on täna! spordikommentaari stiilis lõik. Kastist välja najad on kõik juba tehtud-kuuldud...

Hinnang: 2 (teatrina seda pole mõistlik vaatama minna... tegemist on stiilipuhta stand-up'iga. Lisaks on kasutatud selgelt elemente, mis toovad esile, et tegemist on "tuuriga" - a la "Tere Tallinn"... see mõjus isegi võõristavana, aga no Niimets&Co ongi tõesti viimased kuud päevast päeva mööda Eestit veerenud. Tüki kodulehel on väljas numbrid: vaatajaid 24012, antud 56 etendust, läbitud 12400km. Minu nähtud etendus olevat juhtumisi olnud kogu tuuri kõige viimane. Niinemets ise paneb tõesti vingelt - sellise energiaga, et lubatud 1 ja poole tunni asemel, kestis kogu show peaaegu 2 tundi... kuna minule pakutav jutt eriti ei meeldinud ja päevast juba väsinud ka, siis pean tunnistama, et ootasin vähemalt viimane tund aega, et asi juba lõpeks... aga seda muudkui tuli ja tuli ja tuli, nagu kuulipildujast ning sellepärast kukkus kolinal ka hinnang muudkui allapoole...)

-----------
Tekst piletimüügiportaalist (foto on Postimehest):

TÕNIS NIINEMETS power-up comedy HOMME ON TÄNA!
Laval: Tõnis Niinemets
Lava taga: Birgit Kermes, Kertu Moppel, Mehis Pihla, Karl Kermes
Visuaalid: Mihkel Uba / Ghostwalker
Tehnika: Petri Parrik / Blackout
Produktsioon: Karl Kermes / POINT
Maailm muutub kiiremini, kui varem. Sa ei saa aru, kuhu see kõik liigub? Sa ei ole kindel, kas Sa oled õigel teel? Võiks ju olla keegi, kes annaks vastuseid, keegi, kes aitaks meil kohaneda. Keegi, kes pakuks häid, uusi, geniaalseid lahendusi kõikidele küsimustele.
Siin Ta on! TÕNIS NIINEMETS teab lahendusi! TÕNIS NIINEMETS ja power- up comedy annavad Sulle jõudu täna ja homme ja edaspidi. Ära oota, sest TÄNA ON HOMME!

Kommentaare ei ole: